Er zijn zeer veel actoren en projecten...
Er worden tal van projecten op touw gezet die ingaan op die vragen rond onze eetgewoonten. Die acties streven�doelstellingen na op verschillende terreinen (gezondheid, veiligheid, milieuzorg, eerlijke handel, kwaliteitsvoeding voor iedereen, gastronomische kennismakingen, enz.) en richten zich specifiek tot�diverse doelgroepen�(kinderen, gezinnen, beroepsmensen uit de voedingsector, minder begoede mensen, ...) door uiteenlopende thema's te behandelen en een grote variatie aan instrumenten uit te werken. Al die actoren en projecten werken vaak elk op hun eigen terrein, waarbij kennis van en uitwisseling met de andere actoren ontbreekt.
Daarom werd het idee van een netwerk gelanceerd, dat iedereen de mogelijkheid zou bieden om visies, kennis en ervaringen met het oog op het promoten van een duurzame voeding te delen.
De aanpak is participatief en gericht op gestadige uitbreiding. Het Netwerk werd door zijn leden samengesteld met inachtneming van de volgende�principes: streven naar complementariteit, de projecten van de leden valoriseren, luisteren naar de mening van iedereen en�die meningen respecteren, de participatie ondersteunen van actoren die zelf onvoldoende middelen�ter beschikking hebben, verankering in de Brusselse bodem, een multiculturele benadering en integratie van de sociale diversiteit...
Om een eensluidende formulering te kunnen hanteren van de definitie van duurzame voeding, van de doelstellingen en van de werkingsprincipes, heeft het Netwerk een Charter opgesteld.
Het Netwerk wordt gesteund door de minister van milieu, energie en waterbeleid van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest.
Het OIVO heeft het beheer van dit netwerk tot november 2009 naar haar beste vermogen op zich genomen. Leefmilieu Brussel heeft het beheer vervolgens in handen gegeven van de priv�sector.