|
BOB |
| Betekenis:
Het label geeft aan dat de producten een traditioneel karakter hebben. Dit betekent dat het moet gemaakt worden van traditionele grondstoffen,een traditionele samenstelling moet bezitten en op traditionele manier moet worden verwerkt.
Goedkeuring wordt verleend door de Europese Unie na indiening van een dossier waarin het volledige productieproces wordt omschreven.De productie, omvorming en uitwerking van het product vonden plaats in een welbepaalde geografische zone met een erkende en vastgestelde knowhow.
Statuut en betrouwbaarheid:
Officieel, gecontroleerd label.
Onafhankelijke toekenning en controle door de certificatieorganismen van de lidstaten.
Dit label is eigendom van de Europese Commissie.
Oorsprong:
Europese Unie, 1992.
Europese Ordonnanties 2081/92 en 2082/92
Commentaren:
Dit label heeft tot doel de benamingen van producten te beschermen tegen inbreuken en imitaties.
Schematisch kan men stellen dat voor een AOP geldt dat het typische van het product hoofdzakelijk te maken heeft met zijn oorsprong, terwijl voor een BGI geldt dat het verband tussen de typische kenmerken en de oorsprong maar gedeeltelijk is. Voorbeeld van BOB : Kaas van Herve, Ardense boter...
Web : http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:093:0012:0025:FR:PDF |