|
Meesterlyck |
| Betekenis:
Dit kwaliteitslabel voor de Belgische fijne vleeswaren op basis van varkensvlees betekent dat het product waarop het is aangebracht voldoet aan een reeks kwaliteitscriteria die soms verder gaan dan de wettelijke eisen. In totaal zijn er 21 chemische en bacteriologische normen.
Die normen verschillen in functie van de betrokken fijne vleeswaar:
- Het rauwe varkensvlees op basis waarvan het product is gemaakt, draagt het Certuslabel
- De fijne vleeswaren bevatten beperkte hoeveelheden additieven zoals zout, fosfaat, water, suiker, nitriet, nitraat, ...
- De fijne vleeswaren bevatten beperkte hoeveelheden bacteri�n
- Enkele bijkomende voorwaarden betreffende het productieproces kunnen in het lastenkohier opgenomen zijn.
Statuut en betrouwbaarheid:
Privaat, individueel, gecontroleerd label.
Controles en analyses vinden vijfmaal per jaar plaats en worden uitgevoerd door onafhankelijke, geaccrediteerde organismen. Die controles en analyses worden gefinancierd door de fabrikanten op basis van een jaarlijkse bijdrage per type product. Er worden sancties voorzien voor de producten die niet aan de normen beantwoorden. Het label wordt toegekend door Belpork, dat zelf geaccrediteerd is.
Oorsprong:
Belgi�, 1992. Initiatief van Belpork.
Commentaren:
Producten moeten voldoen aan een aantal technische vereisten:
- max. gehalte zout, fosfaat vocht, bacteriestammen
- De normen verschillen van product tot product
Verder zijn er audits van het productieproces
De staalnemingen gebeuren zowel in de distributie (groot- en kleinhandel) en in de productie. Audits van het productieproces staan ook op het programma.
Meesterlyck ham is conform aan wat alle gerookte ham minimum zou moeten zijn.
Web : http://www.meesterlyck.be |