De verpakkingen beschermen de producten en informeren de consument. Maar ze komen uiteindelijk ook terecht bij het afval waar de vuilnisbak van gezinnen al van uitpuilt. De consumenten kunnen door bewuste keuzes te maken bijdragen aan de afvalpreventie en aan het behoud van de natuurlijke hulpbronnen.

Sortering volgens

Afval verminderen? Het kan!
Categorie: Artikel
Mits een beetje gezond verstand en goede wil kun je een caddie vullen met producten die weinig afval voortbrengen en zo meewerken aan het behoud van ons leefmilieu. Enkele tips en trucjes.
Gepubliceerd 07/11/2012 Printen           Zien

UGD en OUGD: is een droog product eeuwig houdbaar?
Categorie: Artikel
We hebben al aangegeven dat er een duidelijk verschil is tussen de UGD en de OUGD, d.i. tussen de "uiterste gebruiksdatum" en de "optimale uiterste gebruiksdatum". De eerste heeft betrekking op bederfbare voedingsproducten zoals yoghurt, eieren e.a. en er kan bij overschrijding een gevaar voor de gezondheid ontstaan; aan de tweede is minder risico verbonden... Uitleg.
Gepubliceerd 21/06/2012 Printen           Zien

In het groot kopen: een goed idee voor de grootkeukens mits het nemen van bepaalde voorzorgen
Categorie: Artikel
Vanaf hoeveel op te dienen couverts per week is het zinvol voor een grootkeuken om in grote hoeveelheden aan te kopen? Welke producten bewaren het best en welke koop je beter niet in grote volumes? De studie van het Brussels Observatorium van de Duurzame Consumptie (BODC, een partnerschap tussen het OIVO en Leefmilieu Brussel) over de grote volumes geeft het antwoord op al die en nog vele andere vragen, om de keuzes van de kantineverantwoordelijken te vergemakkelijken en ze in staat te stellen om aankopen in het groot en bijgevolg goedkoper te doen, en tegelijk voedselverspilling te vermijden.
Gepubliceerd 22/11/2011 Printen           Zien

De uiterste verbruiksdatum van mijn pot mayonaise is verstreken: vuilnisbak?
Categorie: Artikel
De uiterste verbruiksdatum informeert de consument over de periode die een voedingsproduct al zijn voedingswaardekwaliteiten behoudt. Betekent een verstreken verbruiksdatum echt dat het product naar de vuilnisbak moet? Niet noodzakelijk. We verklaren ons nader...
Gepubliceerd 22/11/2011 Printen           Zien

Studie over de problematiek van het aanbod van producten die in grote volumes verkocht worden
Categorie: Dossier
Studie over de problematiek van het aanbod aan producten in grote volumes bestemd voor gezinnen en cantines.
Gepubliceerd 22/11/2011 Printen           Zien

In het groot kopen: een goed idee voor de kroostrijke gezinnen? Het hangt ervan af�
Categorie: Artikel
Vanaf hoeveel te voeden monden per week is het zinvol voor de groot gezin om voedingsmiddelen in grote hoeveelheden te kopen? Welke producten bewaren het best en welke koop je beter niet in grote volumes? De studie van het Brussels Observatorium van de Duurzame Consumptie (BODC, een partnerschap tussen het OIVO en Leefmilieu Brussel) over de grote volumes geeft het antwoord op al die en nog vele andere vragen om de keuzes voor de aankoopverantwoordelijken binnen de gezinnen te vergemakkelijken en ze te helpen om hun gezin goedkoper te voeden. Via de illustratie aan de hand van twee soorten menu's, berekent de studie ook het minimum aantal couverts dat nodig is om voedselverspilling te vermijden en tegelijk de uiterste verbruiksdatum van de ingredi�nten te respecteren, wat een heel nuttig hulpmiddel is!
Gepubliceerd 22/11/2011 Printen           Zien

Studie Oververpakking
Categorie: Dossier
U wilt minder afval voortbrengen? Denk er dan aan dat niet alle verpakkingen even goed (of slecht) zijn. De studie "oververpakking" van het Brussels Observatorium van de Duurzame Consumptie (BODC, een partnerschap tussen het OIVO en Leefmilieu Brussel) zorgt voor verduidelijking.
Gepubliceerd 15/11/2011 Printen           Zien

Ga je voor minimum waste? Koop dan geconcentreerde producten en groenten en fruit in losse verkoop!
Categorie: Artikel
Wie afvalstoffen wil vermijden, koopt het best producten in losse verkoop of geconcentreerde producten. Je kunt meer wasbeurten doen met een pak geconcentreerde doses dan met een gewoon product. En verse groenten zonder verpakking brengen uiteraard minder afval voort dan hun voorverpakte evenknie in afgedekte bakjes. Het is zo vanzelfsprekend als maar kan en toch lijken nog te veel consumenten het niet in te zien.
Gepubliceerd 15/11/2011 Printen           Zien

De ene verpakking is de andere niet�
Categorie: Artikel
U wilt minder afval voortbrengen? Denk er dan aan dat niet alle verpakkingen even goed (of slecht) zijn. Bepaalde "volumineuze" verpakkingen zijn immers 100% (of bijna) recycleerbaar, terwijl andere minder omvangrijke onvermijdelijk in de verbrandingsoven zullen belanden. De studie "oververpakking" van het Brussels Observatorium van de Duurzame Consumptie (BODC, een partnerschap tussen het OIVO en Leefmilieu Brussel) zorgt voor verduidelijking.
Gepubliceerd 15/11/2011 Printen           Zien

De ene koffie is de andere niet...
Categorie: Artikel
De meest recente studie van het Brussels Observatorium van de Duurzame Consumptie (BODC), een partnerschap tussen het OIVO en Leefmilieu Brussel, bewijst het: een product dat in dezelfde verpakkingsvorm wordt aangeboden, kan meer of minder niet recycleerbaar afval veroorzaken naar gelang van de grootte van het gezin.
Gepubliceerd 15/11/2011 Printen           Zien

Slim kopen, minder verpakking kopen: dat bespaart geld!
Categorie: Artikel
Het klopt dat in Belgi� heel wat gerecycleerd wordt, maar de hoeveelheid verpakkingen op de markt blijft toch nog altijd maar toenemen. Een deel van die afvaltoename heeft ermee te maken dat er te veel verpakt wordt, d.w.z. het inpakken van een product dat al verpakt is.
Gepubliceerd 25/11/2010 Printen           Zien

Ter plaatse versneden en losse (onverpakte) producten kopen brengt geld op
Categorie: Artikel
De conclusie uit controles in de Brusselse vuilniszakken is alarmerend: 15 kg (nog bruikbare) voedingsmiddelen worden per inwoner en per jaar weggegooid! Die verspilling loopt in totaal op tot 15.000 ton, wat genoeg is om 30.000 mensen een jaar lang 3 maaltijden per dag te geven.
Gepubliceerd 24/11/2010 Printen           Zien

Verpakkingen: wat is goed en wat is slecht ?
Categorie: Artikel
De strijd tegen de nutteloze verpakkingen oogst ongelijke resultaten. We recupereren en recycleren wel almaar beter, maar op het vlak van de preventie moet er nog veel verbeteren. Denk daaraan de volgende keer dat u gaat winkelen...
Gepubliceerd 13/11/2010 Printen           Zien

Groen consumeren: laat ons kritisch blijven!
Categorie: Artikel
Een verwittigde consument is er twee waard: als we echt onze ecologische afdruk willen verkleinen, moeten we een aantal ecoconsumptietips op een oplettende manier toepassen.
Gepubliceerd 04/11/2010 Printen           Zien

Het succes van de blauwe zak: en daarna�?
Categorie: Artikel
Goed nieuws voor het milieu : de verpakkingen worden almaar lichter. Maar niet allemaal! En globaal consumeren we er hoogstwaarschijnlijk nog altijd maar meer. Er zit dus ergens iets fout...
Gepubliceerd 03/11/2010 Printen           Zien

Drankverpakkingen met FSC-label overspoelen de Belgische markt
Categorie: Artikel
Tetra Pack, een Zweedse onderneming die wereldwijd gekend is voor de drankverpakkingen die ze maakt, heeft geopteerd voor het label van FSC (Forest Stewardship Council), dat voor milieubescherming staat.
Gepubliceerd 28/09/2010 Printen           Zien

Milieu-impact van verpakkingen
Categorie: Dossier
In deze studie zullen allereerst alle soorten verpakkingsafval op een rijtje worden gezet. Hierbij zullen hun voor- en nadelen worden besproken en zal een inschatting worden gemaakt van hun impact op het leefmilieu. Dit zal vervolgens worden gekoppeld aan de Belgische situatie inzake verpakkingsafval. Hierbij zal de nadruk liggen op de cijfers van productie en inzameling van verpakkingsafval. Ten slotte zal worden gekeken naar nieuwe evoluties op de markt van verpakkingen. Hierbij wordt vooral gekeken naar biologisch afbreekbare verpakkingen en plastics afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen. Om te komen tot een reeks van aanbevelingen zullen in een tweede luik een aantal LCA (Life cycle analysis) studies worden onder de loep genomen. Deze soort studies maakt het mogelijk de verschillende soorten verpakkingsafval tegen elkaar af te wegen op het vlak van milieu-impact. Hierbij zal steeds worden getracht deze studies te vertalen naar de Belgische situatie. Daarnaast zal een hoofdstuk worden gewijd aan de verpakkingen die worden teruggevonden in de winkel. Hierbij zullen producten worden uitgekleed en hun verpakkingen worden geanalyseerd. Dit zal het mogelijk maken om met behulp van de conclusies van de LCA-studies te komen tot een reeks van conclusies inzake het verband tussen verpakkingsafval en milieu-impact. Op basis van deze conclusies zullen een reeks van aanbevelingen worden gedaan naar zowel consumenten als beleidsmensen toe, om in de toekomst de milieu-impact van verpakkingen te kunnen verkleinen.
Gepubliceerd 06/05/2009 Printen           Zien

Boodschappen met minder verpakking: het is mogelijk en het is minder duur !
Categorie: Dossier
De consumenten kunnen bijdragen aan het terugschroeven van de hoeveelheid huishoudafval door consumptiekeuzes te maken die het afval tot een minimum beperken. Vooral voor het afval dat niet voor hergebruik of recycling in aanmerking komt, is dat uitermate belangrijk. Het Brusselse Observatorium voor Duurzame Consumptie heeft een onderzoek uitgevoerd om het verpakkingsaanbod voor de courante verbruiksgoederen te evalueren. Dat onderzoek is erop gericht een evaluatie te maken van het aanbod van verpakkingen voor 13 courante verbruiksproducten, food en non-food, en voor elke productcategorie te bepalen welke verpakking de minste afval veroorzaakt.
Gepubliceerd 20/04/2009 Printen           Zien

Verpakkingen, liefst zo weinig mogelijk
Categorie: Artikel
Er zijn de nuttige verpakkingen en de andere...
Gepubliceerd 22/02/2007 Printen           Zien

Waarom zoveel verpakking gebruiken ?
Categorie: Artikel
We verbruiken almaar meer verpakkingen...
Gepubliceerd 13/03/2006 Printen           Zien

15 maart 2001: Een ideale dag om te leren minder verpakkingsafval produceren
Categorie: Artikel
15 maart is de internationale dag van de consument, een dag om iedereen te wijzen op de rechten die de consumenten verworven hebben. Zelfs bij ons mogen die rechten nog regelmatig eens herhaald worden: recht op veiligheid en kwaliteit, recht op informatie, recht op vertegenwoordiging, recht op een gezond leefmilieu. Maar 15 maart is tevens de ideale dag om naast de rechten ook de verantwoordelijkheden toe te lichten en aan de consument uit te leggen hoe hij of zij duurzamer kan consumeren door het koop- en consumptiegedrag te veranderen. Dit jaar voert het OIVO ter gelegenheid van 15 maart samen met milieu- en verbruikersorganisaties een actie tegen verpakkingsafval en in het bijzonder tegen oververpakking.
Gepubliceerd 15/03/2001 Printen           Zien

Verpakkingsafval van 10-uurtjes
Categorie: Artikel
Uit een studie van het BODC blijkt dat deze snacks en drankjes relatief veel verpakkinsafval veroorzaken. Kleinere porties produceren voor eenzelfde hoeveelheid zelfs tot 7 maal meer afval dan een grote verpakking. In meer dan 90% van de bestudeerde gevallen is er een rechtstreeks verband tussen de hoeveelheid verpakkingsafval en de prijs: hoe meer afval een product voortbrengt, hoe duurder het is. Door gebruik te maken van brooddozen, kruiken en andere alternatieven kunnen we nochtans heel wat afval voorkomen. En meestal zal de vlugge hap voor tijdens de pauze op die manier ook veel gezonder zijn.
Printen           Zien

Minder inpakken kan beter uitpakken
Categorie: Artikel
Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Rechten van de Consument voerde het BODC de actie 'Verpakkingen: gewogen en te zwaar bevonden', voor de beperking van de hoeveelheid verpakkingsafval. Uit een onderzoek van Test-Aankoop bleek immers dat heel wat producten nog steeds oververpakt zijn.
Printen           Zien

Winkelen zonder wegwerpzakjes
Categorie: Artikel
Sinds 2003 hebben de winkels die lid zijn van Comeos, de vertegenwoordiger van de handel en diensten in Belgi�, het aantal plastic zakjes dat ze aan klanten uitdelen met niet minder dan 86% verminderd.
Gepubliceerd 05/04/2011 Printen           Zien

Wegwerpzakken
Categorie: Artikel
Een recent akkoord tussen de distributiesector en de drie regionale ministers van Leefmilieu houdt in dat de totale hoeveelheid wegwerpzakken aan de kassa's van warenhuizen tegen 2006 met 20 tot 25 % zal verminderen. Een studie van het OIVO toont aan dat de verbruikers zich bereid tonen tot een veel snellere vermindering
Printen           Zien

Boodschappen en verpakkingen
Categorie: Dossier
Een recent akkoord tussen de distributiesector en de drie regionale ministers van Leefmilieu houdt in dat de totale hoeveelheid wegwerpzakken aan de kassa's van warenhuizen tegen 2006 met 20 tot 25 % zal verminderen. Een studie van het OIVO toont aan dat de verbruikers zich bereid tonen tot een veel snellere vermindering.
Printen           Zien

Afvalpreventie
Categorie: Dossier
Het doel van deze studie houdt verband enerzijds met de evaluatie van de gedragspatronen en houdingen van de gezinnen op het vlak van het beheer en de preventie van het verpakkingsafval en anderzijds met de evaluatie van de gedragswijzigingen naar aanleiding van een sensibilisatieactie. Het onderzoeksteam heeft op het terrein de impact gemeten van een brochure getiteld 'Devenons des consom'acteurs' (laten we als consumenten er iets aan doen) en heeft nagegaan of de tips in die brochure hebben geleid tot meer bewustwording en veranderingen.
Printen           Zien

Consumentenpercepties met betrekking tot de voedingswaarde-etikettering
Categorie: Dossier
Een duidelijk etiket is een essenti�le voorwaarde voor consumenten om levensmiddelen te kunnen kiezen en kopen. Toch blijkt uit een onderzoek van het OIVO in 2004 uitgevoerd in opdracht van de minister van Volksgezondheid, dat heel wat consumenten moeilijkheden hebben met die etikettering. 58% van de consumenten proberen het etiket te lezen, maar als ze een keuze maken, blijkt dat ze dit gemakkelijk doen aan de hand van de meest zichtbare informatie op de verpakkingen, vaak gezondheidsclaims.
Printen           Zien

Email :
Paswoord :
Schrijf u in en krijg toegang tot alle informatie van het OIVO !
Paswoord vergeten? Klik hier.
Abonneer u op de newsletter van Leefmilieu Brussel
:
:



Additieven
Voeding
Biologische voeding
Allergieverwekkende stoffen
Eerlijke handel
Ge�ntegreerde teelt
Verpakkingsafval
Mineraalwater
Milieu
Koelkasten
Verspilling
Seizoensgroenten
GGO's
Pesticiden
Verkooppunten voor bioproducten
Voedingsproducten bereiden
Voedingsproducten bewaren
Lokale producten
Overbevissing
Voedingsproducten vervoeren
Voedingswaarde


De aanwezigheid van GGO's in een voedingsproduct, in ingredi�nten of in diervoeders wordt gemeld op de verpakking of het etiket van het product

Juist - Fout


 
     
Ontdek onze RSS-diensten en Podcasts.
Hoe werkt het? Inschrijven op de diensten

 
 
Het Brusselse Observatorium voor Duurzame Consumptie is een partnerschap tussen het OIVO en Leefmilieu Brussel, gesteund door de minister van Leefmilieu, Energie en Waterbeleid.
  Bruxelles-EnvironnementRégione de Bruxelles CapitaleCrioc - Votre centre de recherche et informations des organisations de consommateurs