We kunnen als consumenten bijdragen aan een meer duurzame voeding: kiezen voor lokaal geproduceerde seizoensgroenten en -fruit, minder vlees eten, oververpakking vermijden, leidingwater drinken, etensresten opnieuw gebruiken, ... zijn één voor één eenvoudige handelingen die zullen bijdragen aan de bevordering van het milieu en van onze gezondheid.
Sortering volgens
Het milieuargument in de fastfoodmarketing
Categorie: Artikel
Big Mac, Giant of meeneempizza: we hebben allemaal (of toch bijna allemaal) al wel eens voet in een fastfoodzaak gezet... Bijna 6 op de 10 Belgen zeggen dat ze in tavernes en/of fastfoodrestaurants binnenstappen, want het is zo eenvoudig. De moderne leefstijl, die zoveel stress veroorzaakt, schept nood aan tijdwinst. Dus nemen we minder onze tijd om rustig te eten en de fastfoodsector, die sinds de tweede wereldoorlog opgang maakt in onze contreien, levert in dat verband precies wat we nodig hebben: maaltijden die uit het vuistje gegeten worden, zonder bestek, zelfs zonder tafel, en die 24/24 en 7/7 quasi overal gekocht kunnen worden! Maar is fastfood, in deze tijden van milieuzorg en nu de warenhuizen proberen elkaar de loef af te steken met "groene" argumenten in hun marketing, nog wel goed te keuren?
Welke vis mogen we nog eten?
Categorie: Artikel
Veel vissoorten zijn vandaag de dag met uitsterven bedreigd, wat op termijn een ramp voor de biodiversiteit van de oceanen betekent. De consument voelt zich verloren: welke vissen mag hij nog eten zonder beschadiging van het ecosysteem te riskeren en hoe herken je die vissen? Antwoorden en aanbevelingen vind je in de studie van het OIVO, getiteld "Quel poisson manger?".
Voedingsproducten: hoe ze goed bewaren na het openen van de verpakking?
Categorie: Artikel
We kennen allemaal de uiterste verbruiksdatum (UVD) die op de meeste courante verbruiksgoederen afgedrukt staat. Maar er is een belangrijk onderscheid dat veel mensen niet maken, namelijk dat een houdbaarheidsdatum voor een onaangeroerde verpakking verschilt van die voor een product in zijn geopende verpakking. Lees daarom aandachtig wat volgt voordat u alles in de vuilnisbak kiepert...
Minder voedsel verspillen: hoe doe je dat?
Categorie: Artikel
Etensresten, yoghurt waarvan de verbruiksdatum ��n dag overschreden is, overrijpe bananen en zelfs niet uitgepakte voedingsproducten belanden in de rijke landen nog al te vaak in de vuilnisbak.
De voedselverspilling in cijfers
Categorie: Artikel
Terwijl nog zoveel landen met ondervoeding te kampen hebben, zien we in Europa � en Belgi� is geen uitzondering � dat er elke dag voedingsmiddelen in de vuilnisbak gegooid worden. Het is zelfs zo erg dat keukenafval, hetzij afkomstig van maaltijdresten of van vervallen producten, het grootste deel van de inhoud van onze vuilnisbakken vertegenwoordigt. In 2012 is verspillen bijna een banaal gegeven geworden...
De consument en verspilling: schuldig?
Categorie: Artikel
Dat er voedsel verspild wordt is een feit: het grootste deel van de inhoud van onze vuilnisbakken bestaat uit keukenafval en soms zelfs uit nog intacte, ongeopende verpakkingen, maar die vervallen zijn en daarom zonder meer naar de vuilnisbak verwezen worden. Maar zijn alle consumenten schuldig?
Perceptie van voedselverspilling
Categorie: Dossier
Er zijn verschillende bronnen van voedselverspilling al bij de aankoop of bij de consumptie, en zelfs als er in het gezin een consument is die zich van die problematiek bewust is, die de diverse aankoop- en bewaartips toepast, dan nog kan het gezin voedselverspillingen niet helemaal uitsluiten.
Volledige studie
Sint-Jacobsschelpen
Categorie: Artikel
De Belgen lusten wel Sint-Jacobsschelpen. Dat blijkt o.a. uit het feit dat ze tussen 2000 en 2010 hun consumptie van dit schelpdier verdubbeld hebben.
Ansjovis
Categorie: Artikel
Bestaat er een vreemdere vis dan de ansjovis...:? Velen kennen dit visje omdat het geregeld pizza's en paella's extra smaak geeft. Maar met zijn (te) kleine afmetingen (van maximum een twintigtal centimeter) wordt dit blauwachtige visje maar zelden als vers product uitgestald op viskraampjes. Meestal wordt deze vis verkocht samen met vele soortgenoten in pekel, olie of zout. In de handel vinden we hem in blik of onder plasticfolie, als hij al niet gewoon verwerkt is in vismeel, dat dan bestemd is voor diervoeders (waaronder voeder voor... kwekerijvissen).
Koolvis
Categorie: Artikel
De koolvis, ook gekend onder de naam pollak, is een zeevis van de familie van de schelvisachtigen. Die naam duidt twee vissen aan: de koolvis en de witte koolvis (ook pollak), die sterk op elkaar gelijken.
Laat je verrassen door je restjes!
Categorie: Artikel
Je kent het wel: je bent een lekker potje aan het klaarmaken voor het hele gezin, wanneer je merkt dat je een handvol verse tomaten, een paar honderd gram gehakt en enkele paprika's te veel hebt gekocht. Ze gebruiken kan niet, want dan zou je recept niet meer kloppen. Vervelende situatie� Wat doe je dan? Je bewaart ze dan in de ijskast, met de oprechte bedoeling ze een van de komende dagen op te eten.
Makreel
Categorie: Artikel
De makreel wordt vaak genoemd als het voorbeeld van een visbestandbeheer waar de Europese Unie zich niet voor hoeft te schamen. De populatie blijft relatief stabiel en wordt binnen de veilige limieten bevist. Dat is de inschatting van onder andere het Ifremer, een instituut in Frankrijk dat gespecialiseerd is in de studie van het zeemilieu.
De doornvis
Categorie: Artikel
Ik hoor het u al luidop afvragen: de doornhaai? Nooit van gehoord! Toch kennen we deze vis vrij goed, al zijn we daar niet steeds van bewust. Vishandelaars gebruiken de vis in zijn geheel vaak als versiering voor hun kraampjes, om de aandacht van de voorbijgangers te trekken. De doornhaai is een haai met kleine, zwarte kraaloogjes, waardoor het een vragende blik lijkt te hebben. Soms wordt de vis verkocht in de vorm van gerookte moten, meestal wordt het witte vlees gebruikt als garnituur voor fish and chips, vooral in Groot-Brittanni�.
Vers of gepekeld? Gerookt of gekruid? Haring is verkrijgbaar in alle smaken naar keuze. Het moet gezegd: haring is een prestigieuze vissoort. Het was een van de eerste soorten die massaal bevist werden, nog voor de Europese visserijvloot werkte met de industri�le koudeketens die nu dagelijkse kost zijn. Het is dankzij deze vette, middelgrote vissoort (een veertigtal centimeter op volwassen leeftijd) met haar uiteenlopende kleuren, gaande van donkerblauw tot groenachtig bruin, dat honderden kuststeden en �dorpen in het noorden van Europa vanaf het einde van de 15e eeuw een sterke economische opmars hebben gekend.
Vervang flessenwater door kraantjeswater!
Categorie: Artikel
Het OIVO raadt de consumenten al jarenlang aan kraantjeswater te drinken. Dat water is niet alleen van goede kwaliteit, maar het is ook (veel!) goedkoper. Geen enkel ander product wordt zoveel en zo streng gecontroleerd als het leidingwater, dat eigenlijk onder constant toezicht staat.
De zee koopt geen vis is een Turks spreekwoord
Categorie: Artikel
De blauwvintonijn behoort niet tot de tien meest geconsumeerde vissen in Belgi�. In die lijst staan kabeljauw en zalm ruim op kop. Nochtans leidt het groeiende succes van sushi en sashimi, versterkt door het feit dat bepaalde restaurants meer recepten aanbieden op basis van blauwvintonijn, ook bij ons tot een verhoogde consumptie van deze vissoort. Het gaat echter om een soort die op de rand van de uitroeiing staat en wiens grootste vijanden de kopers zijn die tot alle mogelijke uitspattingen bereid zijn om een groot aanbod op de markt te kunnen waarborgen.
Wat is er toch geworden van de rijke visgronden van vroeger?
Categorie: Artikel
Het recentste rapport van de FAO (Food and Agriculture Organisation), gepubliceerd op 31 januari 2011, stelt dat de visconsumptie in 2008 alle records verpulverd heeft. Gemiddeld bedraagt ze 17,1 kg per aardbewoner per jaar.
E�n Big Mac te veel voor onze planeet
Categorie: Artikel
In 2002 lag MacDonald's Europe aan de basis van 275,000 ton afval, waarvan meer dan 60% verpakkingen waren. De productie, het transport en de vernietiging van al dat afval vormen een echt probleem voor het milieu. Na met de vinger te zijn gewezen voor hun nefaste impact op de gezondheid, moeten de fastfoodketens vandaag de dag een antwoord bieden op nieuwe bezorgdheden van de consumenten, namelijk: hoe staat het met de ecologische voetafdruk van die reuzen van de snelrestauratie?
Fastfood en gezondheid, geen harmonieus koppel
Categorie: Artikel
Door ons nieuwe leefritme in deze moderne tijd besteden we almaar minder tijd en aandacht aan onze voeding. Alles is vandaag de dag verkrijgbaar en snel ook, en dat is niet anders als het over voeding gaat. Dit is niet voor niks het tijdperk van het fastfood.
Voedselverspilling kost de consumenten handen vol geld
Categorie: Artikel
Voedselverspilling begint al bij het kiezen van de producten en van de hoeveelheden in de winkel. De waarde van de verspilde voeding wordt geraamd op 175 euro per jaar. Het OIVO heeft vastgesteld dat, in 9 op de 10 gevallen, het weggooien van producten gebeurt uit hygi�nische of veiligheidsoverwegingen.
Fastfood, een moderne ziekte
Categorie: Artikel
Onze leefwijze is in de voorbije decennia heel erg veranderd. Het levensritme blijft maar stijgen en de gewoonten evolueren mee. Het werk, de studies, de vrijetijdsbestedingen, het uitgaan� Alles moet snel-snel gebeuren. En waar niet echt meer tijd aan besteed wordt, dat zijn de maaltijden. Maar een mens moet toch eten... ook al is hij niet thuis. Daar speelt de fastfoodsector gretig op in door een snelle hap aan te bieden, maar jammer genoeg gaat dat te vaak ten koste van de kwaliteit.
Feesten zonder verspilling
Categorie: Artikel
Eindejaar komt er weer aan! Een gezellige periode met veel feestjes, cadeautjes, leuke tijden met vrienden en familie en natuurlijk� lekker eten.
Zeevruchten (meer) duurzaam consumeren, het kan!
Categorie: Artikel
Hoewel vis eten goed is voor onze gezondheid, zorgt de visconsumptie op nogal wat vlakken voor problemen: besmetting door diverse vervuilende stoffen, een negatieve milieu-impact door onverantwoorde en vernietigende vismethoden, afname van de biologische diversiteit en van de visbestanden� We kunnen echter op een meer duurzame consumptie overschakelen zonder ons bord zeevruchten te moeten opofferen. Maar hoe moet dat in de praktijk aangepakt worden?
Overbevissing bedreigt 77% van de vissoorten
Categorie: Artikel
Naar gelang van de streek varieert de consumptie van vis en zeevruchten in de wereld tussen 1kg en 100kg per jaar en per persoon en dat cijfer stijgt nog elk jaar. Maar waar en vooral hoe worden al die vissen opgehaald? En hoe lang nog vooraleer wij aan het huidige tempo de wateren van de planeet tot visarme (of visloze?) gebieden zullen hebben herleid? Het visbestand neemt af, biologische diversiteit gaat verloren, afvalbergen en vervuilende uitstoot nemen toe, de klimaatopwarming laait op... De (over)bevissing heeft tal van milieueffecten.
Vergif in onze vissen
Categorie: Artikel
Vis heet heel goed voor onze gezondheid te zijn, maar de Belg is er blijkbaar geen grote liefhebber van. Door de watervervuiling als gevolg van de menselijke activiteiten zijn tal van waterdieren bovendien besmet door stoffen die uiterst giftig zijn voor de mens. Is een zeevruchtengerecht vandaag de dag nog wel veilig?
Alles aan het varken is goed, maar is dat echt zo?
Categorie: Artikel
Vlees eten: bestaat er iets alledaagser? En toch zit er aan deze gemakkelijke handeling een zwaar milieuprijskaartje voor de consument vast. Om nog maar te zwijgen van de ethische problemen die meespelen in een wereld die almaar meer mensen moet voeden...
Vademecum van de gematigde vleeseter
Categorie: Artikel
In Belgi� eten we gemiddeld twee- tot driemaal te veel vlees. We kiezen ons vlees vooral slecht. Vegetarisch eten dan maar? Waarom niet? Maar je kunt ook vleeseter blijven en tegelijk de overdaad voor onze gezondheid en natuurlijk ook voor het milieu vermijden.
Vlees is peperduur
Categorie: Artikel
Wie een beetje goed oplet aan de vleeskraampjes kan een dubbele slag slaan: de ecologische voetafdruk verkleinen en een meer evenwichtig eetpatroon aannemen. Waarom zou jij het ook niet proberen?
Gids voor duurzame voeding in Brussel 2010
Categorie: Publication
Deze gids toont aan dat duurzaam eten niet gelijk is aan duurder eten.
Deze brochure - dankzij het Brussels Observatorium voor Duurzame Consumptie - bezorgt u goede adresjes in Brussel om BIO, fair trade producten, lokale en/of seizoensproducten te (gaan) eten.
Een extra stap voor de duurzame voeding
Categorie: Artikel
Dinsdag 21 september 2010 lanceerde minister van Leefmilieu �velyne Huytebroeck een sensibiliseringscampagne aangaande duurzame voeding. Het doel bestaat erin de Brusselaars ertoe te bewegen duurzaamheidscriteria te gaan toepassen en hun voedingsgewoonten en �praktijken te veranderen. Deze campagne, "Lokale en seizoensgroenten en �fruit" genaamd, sensibiliseert rechtstreeks de consumenten door ze uit te nodigen om lokale en seizoensproducten te eten en om meer oog te hebben voor de teelwijze van de voedingsproducten.
Europese Commissie verbiedt vangst van blauwvintonijn
Categorie: Artikel
De Europese Commissie verbiedt de vangst van blauwvintonijn in de Middellandse zee en het oosten van de Atlantische Oceaan om de 'de fragiele visstocks' te beschermen.
Licht om dragen in de winkeltas, maar zware last voor het milieu
Categorie: Artikel
De frisdrankproducenten hebben succes. De markt floreert en heel in het bijzonder de jongeren zijn verzot op hun producten. Maar pas op voor de negatieve effecten op de gezondheid en het milieu!
Hoera voor een zomer zonder suiker!
Categorie: Artikel
De Belg is ��n van de grootste frisdrankdrinkers in Europa. Naast de toenemende milieueffecten van die consumptie is er ook voldoende reden tot bezorgdheid met betrekking tot de volksgezondheid.
Een zomer zonder gesuikerde dranken? Hoe pover!
Categorie: Artikel
De toenemende recycling van de flessen en blikjes van frisdrank, evenals de vervanging van de suiker door aspartaam of andere vervangproducten, veranderen niets aan de socio-ecologische balans van de limonades en prik, die ronduit slecht is.
Seizoenkalender - Groenten
Categorie: Publication
Onze voeding veroorzaakt belangrijke milieueffecten, zoals onder andere uitstoot van broeikasgassen die verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering.
Seizoenkalender - Fruit
Categorie: Publication
Onze voeding veroorzaakt belangrijke milieueffecten, zoals onder andere uitstoot van broeikasgassen die verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering
Deze lente maak ik er werk van: ecologisch tuinieren
Categorie: Publication
De lente staat voor de deur en het eerste onderhoud van onze tuin dient te gebeuren. Een uitstekende gelegenheid om de vele groene oplossingen die beschikbaar zijn, te ontdekken. Hoe insecten en ziekten bestrijden zonder pesticiden? Hoe onkruid behandelen zonder herbiciden? Kortom, hoe u uw tuin verandert in een paradijs voor biodiversiteit!
Spaanse of Belgische aardbeien: welke moet ik kiezen?
Categorie: Artikel
Al vanaf de maand april vinden consumenten bakjes aardbeien in de verkooppunten. Zo kort na de winter smelt iedereen heel gemakkelijk voor dit voorsmaakje van de zon. Maar welke aardbeien moet je kiezen als je met de kwaliteit van het milieu begaan bent? De aardbeien uit Belgische verwarmde serres of de aardbeien uit Spanje? Hoe groot de verleiding ook is, toch zou het allerbeste zijn te wachten tot er lokale, in volle grond geteelde aardbeien zijn.
Hoeveel kilometers bevat uw bord?
Categorie: Dossier
Het voedingspatroon van de consument is de jongste decennia drastisch veranderd (Household consumption and the environment (2005) European Environment Agency).
Geschenken die de duurzame voeding helpen ontdekken
Categorie: Artikel
De eindejaarsfeesten zijn een ideaal moment om naar nuttige geschenken te zoeken die je familie en vrienden zin geven om in harmonie met onze planeet te gaan leven en te eten. Hebt u bijvoorbeeld al eens gedacht aan een lokale specialiteit, kooklessen, een kookboek...?
Gloednieuwe gids voor duurzame voeding in Brussel!
Categorie: Artikel
Iedereen kan duurzame voedingskeuzes maken. Het is echter niet altijd gemakkelijk een milieuvriendelijk voedingsmiddel of product van de eerlijke handel te herkennen �n te vinden.
Een zomer lang, fris zonder suiker
Categorie: Dossier
Het BODC is de milieueffecten van de productie en consumptie van gesuikerde drankjes op het spoor.
Stijgende vleesconsumptie: het milieu betaalt de prijs.
Categorie: Dossier
Voor de meeste Belgische consumenten is vlees dagelijkse kost en het basiselement van de hoofdmaaltijd. De gemiddelde consumptie bedraagt 270 g per dag. Dat is veel meer dan vroeger en meer dan nodig is voor de menselijke gezondheid. Maar de milieu-impact van de productie van vlees is groot: 9% van het totaal van de CO2-uitstoot en 18% van de broeikasgassen gemeten in CO2-equivalenten worden erdoor voortgebracht. Het BODC, een samenwerkingsverband tussen het OIVO en Leefmilieu Brussel besluit: Het is beter om minder vlees te eten en bij vleesconsumptie voor goede kwaliteit te kiezen.
Seizoensgroenten en fruit
Categorie: Dossier
Groenten en fruit die je buiten het seizoen koopt, komen van ver en werden over een lange afstand vervoerd ofwel zijn ze in een verwarmde serre geteeld...
Flessenwater: veel marketing, veel afval...
Categorie: Artikel
Waarom kiezen voor flessenwater als het leidingwater van even goede kwaliteit en goedkoper is �n minder afval veroorzaakt?
Residu's van pesticiden in onze voeding ?
Categorie: Artikel
We vinden de pesticiden overal: in het grondwater, in het regenwater, in sneeuw, in de bodem en de lucht, in de voedingsproducten, in de drinkwaterreserves en in het leidingwater.
Bord : altijd meer km?
Categorie: Artikel
Tussen 1970 en 2001 is het transport van koopwaar verdriedubbeld in de Europese Unie. De Belgische consument legt ``bovendien 2500 kilometer per jaar af om boodschappen te doen. Onze maaltijden leggen dus heel wat afstanden af. Die afstanden hebben een sociale, economische �n milieukost. Het Brussels Observatorium voor Duurzame Consumptie stelt een aantal trucjes voor om die impact te verminderen. Voor een duurzame en lekkere voeding.
Persbericht: Hoeveel kilometers bevat uw bord?
Categorie: Artikel
Het voedingspatroon van de consument is de jongste decennia drastisch veranderd (Household consumption and the environment (2005) European Environment Agency).
Tussendoortjes: evenwichtig, gevarieerd en ... minder vervuilend
Categorie: Artikel
Uit een studie van het 'Brussels Observatorium voor Duurzame Consumptie' blijkt dat deze snacks en drankjes relatief veel verpakkingsafval veroorzaken. Voor een zelfde hoeveelheid product produceren kleinere porties zelfs tot 7 maal meer afval dan een grote verpakking. In meer dan 90% van de bestudeerde gevallen is er een rechtstreeks verband tussen de hoeveelheid verpakkingsafval en de prijs: hoe meer afval een product voortbrengt, hoe duurder het is.
Recepten om restjes te verwerken
Categorie: Publication
Voedsel weggooien is zonde, zeker aangezien vele producten zoals oud brood, gekookte aardappelen en groentenrestjes nog gebruikt kunnen worden in andere gerechten.
Het etiket lezen... om verspilling en voedselvergiftiging te vermijden
Categorie: Publication
Een levensmiddel is bederfbaar: na verloop van tijd neemt de kwaliteit af en kan consumptie ervan gevaarlijk worden. Maar die bederfbaarheid is afhankelijk van de aard van het product. Daarom zou het beter zijn dat de consument in staat is om correct de informatie te interpreteren die op de etiketten vermeld wordt: verbruiksdatum, houdbaarheidsdatum, gebruiksaanwijzing, bewaartips. De folder die gedownload kan worden, wil toelichtingen verstrekken om de etiketten beter te begrijpen.
15 maart 2007, internationale dag van de consumenten: de ideale gelegenheid om betere informatie voor de consumente te eisen
Categorie: Artikel
Elk jaar op 15 maart stelt het Brussels Observatorium voor Duurzame consumptie, een samenwerkingsverband tussen het OIVO en Leefmilieu Brussel, voor om actie te ondernemen ter aanmoediging van consumptiekeuzes die nauwer aansluiten bij duurzame ontwikkeling.Dit jaar publiceert het Observatorium de resultaten van een onderzoek over groenten en fruit en vraagt het de distributeurs om consumenten beter te informeren over het lokale en seizoensgebonden aanbod van groenten en fruit.
Prijzentabel groenten en fruit
Categorie: Publication
In het kader van het Brussels Observatorium voor Duurzame Consumptie vraagt het OIVO aan de distributeurs om bij te dragen aan een betere informatie van de consumenten in de groenten- en fruitafdeling.
Dorade
Categorie: Artikel
De dorade is een bijzondere vis. Om te beginnen is er zijn mond, met dikke lippen en een fors gebit. Maar nog vreemder zijn de biologische kenmerken.
Het OIVO op de beurs van Libramont
Categorie: Artikel
De Beurs van Libramont, een niet te missen evenement in juli, verzamelt talloze Brusselaars die kennis willen maken met het landelijke leven. Dit jaar was ook het BODC (Brussels Observatorium voor Duurzame Consumptie) aanwezig.
De Belgen, steeds groener van geest
Categorie: Artikel
Uit een studie bij 1.400 Belgen, uitgevoerd door waterproducent Danone Waters, blijkt dat bijna negen op de tien ondervraagde landgenoten in de afgelopen twee jaar ecologisch verantwoorde aanpassingen hebben gedaan aan hun levensstijl. Vier vijfde van de Belgen is van mening dat de broodnodige toekomstige inspanningen op ecologisch vlak hun levenskwaliteit niet negatief zal be�nvloeden.
Teeltkalender
Categorie: Publication
Uw eigen groenten, kruiden en bloemen kweken volgens de regels van de kunst. In deze teeltkalender vindt u praktische tips voor een goede teelt, van het zaaien over de verzorging tot de oogst.
Aanklacht door Greenpeace
Categorie: Artikel
De grote Europese vissersboten die actief zijn in de Afrikaanse wateren zitten lelijk in het vaarwater van de lokale kleine vissers.
De kromme komkommer komt terug!
Categorie: Artikel
Vanaf 1 juli 2009 worden de Europese handelsnormen met betrekking tot de grootte en de vorm van 26 soorten groenten en fruit afgeschaft. Het doel van dit initiatief bestaat erin minder te verspillen en de consumenten toegang te bieden tot een ruimer gamma producten tegen een redelijke prijs.
De troeven van seizoensgroenten en -fruit voor de gezondheid!
Categorie: Artikel
Seizoensgroenten en -fruit, d.w.z. waarvan de vruchten "ongeforceerd" zijn kunnen groeien en "volrijp" geplukt werden, bieden voordelen in vergelijking met dezelfde producten die het hele jaar door (geforceerd) in onze supermarkten te vinden zijn.
Chocolade die weinig fair trade is
Categorie: Artikel
Op de cacaoplantages in West-Afrika werken 250.000 kinderen in erbarmelijke omstandigheden, zo meldt het International Institute for Tropical Agriculture. Voorbeelden: de helft van de kinderen sproeien pesticiden zonder dat ze enige bescherming dragen en moeten de ma�skolven afhakken met een machete.
Gezond kopen: de kwaliteitssymbolen
Categorie: Dossier
De consument ziet door de vele bomen van de streekproducten, de boerderijproducten, de beschermde oorsprongbenamingen en andere tekens van "gedifferentieerde kwaliteit" het bos niet meer.
Hoeveel kilometers bevat uw bord?
Categorie: Dossier
Het voedingspatroon van de consument is de jongste decennia drastisch veranderd (Household consumption and the environment (2005) European Environment Agency).
Gezond eten voor een goede gezondheid
Categorie: Artikel
In Europa houden 6 van de 7 belangrijkste factoren voor vroegtijdig overlijden verband met de voeding.
Gezonde voeding is niet saai
Categorie: Artikel
Onze gesprekspartner, Isabelle Laquiere, is deskundige bij de Federale Dienst van Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.