UGD en OUGD: is een droog product eeuwig houdbaar?
Volgens thema Verpakking         Gepubliceerd : 21/06/2012
Categorie: Artikel

De UGD, om te beginnen, vind je op "droge" producten: ontbijtgranen, pasta's, rijst, peulvruchten, koekjes, maar ook thee, koffie, UHT melk, gedehydreerde champignons, en ��n uitzondering op dat droog karakter: de gerijpte kazen. Die datum wordt vrij door de fabrikant bepaald en in zijn langste versie staat er dan "bij voorkeur te gebruiken v��r" op de producten waarvan de bewaartijd langer dan 18 maanden kan bedragen (de lange duur dus).

Verkoop na overschreden datum toegelaten�

Is er gevaar om ziek te worden wanneer een product waarvan de OUGD verstreken is, toch nog geconsumeerd wordt? Niet echt� Wettelijk gezien mogen al die producten trouwens nog verkocht worden na hun uiterste gebruiksdatum. Dat wil zeggen dat er volgens de wetgever geen enkel gezondheidsrisico verbonden is aan eender welk product op zijn OUGD. Het enige risico is dat die producten minder goed smaken, dat hun fysieke kwaliteiten (smaak, aroma, textuur, geur) mettertijd afgenomen zijn.

Het is niet meer dan logisch dat de koffie in een pak dat u na het overlijden van uw oma nog in haar kast terugvindt en dat daar al tien jaar gestaan heeft, veel van zijn aroma verloren zal hebben. Maar dat wil nog niet zeggen dat u er enig ongemak van zult ondervinden als u er koffie mee zet. Hetzelfde geldt voor de speciale voeding voor kinderen (zoals melkpoeder): ook die boet aan vitaminegehalte in eenmaal de OUGD verstreken is, maar u zult er daarom uw hummeltje nog niet ziek mee maken� Idem voor droge koekjes, die minder krokant worden na verloop van tijd, of voor chocolade, waar een witte schijn op komt als die al oud is�

Kortom, enkel de producten met een UGD moeten verplicht uit de handel en de consumptie genomen worden zodra die datum bereikt is. Voor de andere producten heeft de vermelde datum een "indicatief" karakter om het behoud van smaak en aroma te waarborgen.

Er bestaat een gouden regel, zowel voor UGD als voor OUGD: in alle gevallen moet vermeden worden dat een "zichtbaar" vervallen product nog geconsumeerd wordt. Neem bijvoorbeeld een conservenblik met een opbollend deksel: ook als de OUGD nog niet verstreken is, wijst dat op een mogelijke bacteri�le besmetting en een gevaar voor botulisme, dus is consumptie van dat product uit den boze! Ook voor aardnoten of pistachenoten is het uitzicht veelzeggend: hun schimmels zijn giftig en kunnen leverproblemen veroorzaken. En kazen mogen gegeten worden tot twee weken na hun OUGD, op voorwaarde dat ze er nog gezond uitzien en geen tekenen als schimmel of een zure geur vertonen.

Outlet in voorraad

We hebben aangegeven dat een product met overschreden OUGD nog verkocht mag worden. Er zijn trouwens winkels die daar hun specialiteit van maken, waarmee ze ook helemaal geen wetten overtreden. In Frankrijk werden jaren geleden al speciaalzaken voor voedseloutlet gelanceerd. Bij ons kwam dat circuit er in 2009 ongeveer. En vandaag de dag gaat het die winkels, zoals Big Deal, voor de wind. Die voedseloutlets hanteren voor producten die doorgaans merkproducten zijn, prijzen die 40 of 50% lager liggen dan de warenhuisprijzen. Op zijn website beschrijft Big Deal zijn aanbod als volgt: "Conserven, granen, pasta's, rijs, koekjes, dranken. (�) Producten waarvan de vooropgestelde consumptiedatum nabij is, maar nog ruim verwijderd van de vervaldag om zo onmiddellijk verkocht te worden zonder de distributieketen van de grote merken te moeten doorlopen." Een voorbeeld van een product: einde juni 2012 bieden ze bijvoorbeeld zoute aperitiefhapjes aan tegen de helft van de winkelprijs.

Deze winkels zijn geen hard discounters noch klassieke supermarkten, maar verkopen toch voedingsproducten van de "nationale merken" aan harddiscountprijzen.

En om af te sluiten nog dit: "Zijn bepaalde droge voedingsproducten eeuwig houdbaar?" Er wordt tamelijk algemeen aangenomen van wel en er zijn effectief producten die quasi levenslang bewaard kunnen worden: denk maar aan suiker of zout. Voor honing geldt een OUGD, maar in de praktijk zegt de overlevering dat honing gemakkelijk langer dan 40 jaar bewaard kan worden, als hij maar niet aan licht blootgesteld wordt en bij een temperatuur rond de 10� bewaard wordt. Witte rijst en pasta's kunnen zonder problemen 2 � 3 jaar bewaard worden, net zoals uw voorraad theezakjes.

Email :
Paswoord :
Schrijf u in en krijg toegang tot alle informatie van het OIVO !
Paswoord vergeten? Klik hier.
Abonneer u op de newsletter van Leefmilieu Brussel
:
:



Additieven
Voeding
Biologische voeding
Allergieverwekkende stoffen
Eerlijke handel
Ge�ntegreerde teelt
Verpakkingsafval
Mineraalwater
Milieu
Koelkasten
Verspilling
Seizoensgroenten
GGO's
Pesticiden
Verkooppunten voor bioproducten
Voedingsproducten bereiden
Voedingsproducten bewaren
Lokale producten
Overbevissing
Voedingsproducten vervoeren
Voedingswaarde


Wanneer je eten klaarmaakt, heeft het geen enkel nut om de deksels op de potten te gebruiken

Juist - Fout


 
     
Ontdek onze RSS-diensten en Podcasts.
Hoe werkt het? Inschrijven op de diensten

 
 
Het Brusselse Observatorium voor Duurzame Consumptie is een partnerschap tussen het OIVO en Leefmilieu Brussel, gesteund door de minister van Leefmilieu, Energie en Waterbeleid.
  Bruxelles-EnvironnementRégione de Bruxelles CapitaleCrioc - Votre centre de recherche et informations des organisations de consommateurs