De voedselverspilling in cijfers
Volgens thema Voeding         Gepubliceerd : 22/05/2012
Categorie: Artikel

Hoeveel wordt er verspild? Het is niet gemakkelijk om objectief de Belgische voedselverspilling te becijferen, maar er zijn wel indicaties voorhanden: zo ramen de Waalse intercommunales voor afvalstoffenbeheer dat elke burger in Wallonië alleen al tussen de 15 en 20 kg voedingsmiddelen per jaar in de vuilnisbak gooit. Extrapolatie naar de hele Belgische bevolking geeft ons een cijfer van 174 euro verlies per gezin per jaar of nog 1,4 miljard euro of 90 miljoen ton verlies voor heel België… Een kwart van de wereldwijd geproduceerde voeding wordt weggegooid zonder dat ze geconsumeerd wordt.

Europese resolutie

Heel recent, in januari 2012, heeft het Europees Parlement dit dossier naar zich toe getrokken en heeft het een resolutie goedgekeurd voor het halveren van die verspilling tegen 2025. Het Parlement wil dat de Commissie een reeks maatregelen treft om dat verschijnsel aan banden te leggen: het uitgangspunt is dat, als er niets gedaan wordt, de verspilling 40% zal bedragen in 2020! Meteen werd ook voorgesteld om 2014 tot het Europese jaar tegen de voedselverspilling uit te roepen… In dat verband stellen de parlementariërs bijvoorbeeld voor om lessen in voedingseducatie uit te werken, in het bijzonder in de scholen, om praktische tips te geven met betrekking tot de bewaring van voedingsmiddelen, hun bereiding en de verwerking van het afval ervan. Ze stellen ook voor om de beste tips uit te wisselen. En ten slotte, om te vermijden dat voedingsmiddelen te dicht bij hun vervaldatum nog te koop aangeboden worden, wat het risico voor verspilling vergroot, zou een datumaanduiding ingevoerd kunnen worden die de uiterste verkoopdatum en de uiterste verbruiksdatum opgeeft, zo staat ook nog in die resolutie van januari te lezen.

De parlementariërs waren ook zeer te spreken over de initiatieven van bepaalde Lidstaten om de onverkochte voedingsartikelen te recupereren en ze te verspreiden onder de mensen met beperkte financiële middelen. Daarom hebben ze de distributeurs opgeroepen om aan die programma's mee te werken.

Aansluitend daarop vernamen we dat de voedselverspilling in Europa (EU-27) 89 miljoen ton per jaar ofwel 179 kg per inwoner bedraagt. De Belgen verspillen 20 kg per jaar/per huishouden, maar we dienen hierbij te vermelden dat een huishouden slechts een deel van de keten uitmaakt. Het Europese cijfer gaat over het totaal voedselverlies in heel de keten (behalve landbouw) inclusief bij consumptie, gedeeld door alle Europese burgers.

Lees ook dit Vlaams rapport over de problematiek van verlies en verspilling in de voedselketen.

Ook waar het verspillen gebeurt werd toegelicht:

  • gezinnen: 42% (hier kan 60% van de verspilling vermeden worden)
  • landbouwvoedingsmiddelenindustrie: 39%
  • kleinhandel: 5%
  • restaurantsector: 14%

Volgens de Europese verkozenen is de voedselverspilling terugdringen niet alleen een ethische vereiste: dat 16 miljoen Europese burgers van voedselhulp afhankelijk zijn en dat wereldwijd 925 miljoen mensen door ondervoeding bedreigd worden, is natuurlijk niet iets wat we zomaar naast ons kunnen neerleggen. Maar voor Europa is de strijd tegen de voedselverspilling ook een economische en ecologische must want, zo zegt het Parlement, "de bergen niet-geconsumeerde voeding leveren een forse bijdrage aan de klimaatopwarming". Ze willen dus een gecoördineerde strategie die de verliezen in elke fase van de voedselketen aanpakt en vermindert. Onder de gesuggereerde maatregelen zijn er die we al kennen, zoals binnenkort vervallende producten tegen verminderde prijs verkopen (snelle verkoop), maar ook het recupereren en gratis verdelen van de onverkochte voedingsproducten...

Concreet voor België grijpen we nog even terug naar een enquête die het OIVO in 2010 van 687 personen afnam. Daaruit kwamen de volgende bevindingen naar voren: 98% van de consumenten gooien maaltijdresten weg, gemiddeld meer dan eenmaal per week ofwel 62 maal per jaar; 97% van de consumenten gooien ook voedingsproducten in geopende verpakkingen weg, gemiddeld 21 maal per jaar; en 94% gooien voedingsproducten nog in hun (onaangeroerde) originele verpakking weg, gemiddeld 15 maal per jaar.

Gespreid over de periode 2009-2011 stelt het OIVO echter toch een lichte verbetering vast: van 32% naar 41% van de respondenten stellen nu menu's op om de verspilling in te perken. En bij de meest recente enquête in november 2011 zeiden 80% van de geïnterviewde consumenten dat ze een boodschappen¬lijstje (en 56% dat ze menu's) opstellen. We zouden dus op de goede weg zijn… Alleen jammer dat de goede voornemens zo snel vergeten worden wanneer men in de winkel komt en dat mensen maar doorgaan met massaal aankopen doen in snelle verkoop en in promotie, met het aanleggen van reserves of met meer kopen dan ze aanvankelijk voorzien hadden.

Email :
Paswoord :
Schrijf u in en krijg toegang tot alle informatie van het OIVO !
Paswoord vergeten? Klik hier.
Abonneer u op de newsletter van Leefmilieu Brussel
:
:



Additieven
Voeding
Biologische voeding
Allergieverwekkende stoffen
Eerlijke handel
Ge�ntegreerde teelt
Verpakkingsafval
Mineraalwater
Milieu
Koelkasten
Verspilling
Seizoensgroenten
GGO's
Pesticiden
Verkooppunten voor bioproducten
Voedingsproducten bereiden
Voedingsproducten bewaren
Lokale producten
Overbevissing
Voedingsproducten vervoeren
Voedingswaarde


Een klassieke douchekop vervangen door een spaarkop bespaart je 8 liter water per minuut zonder dat je aan comfort inboet

Juist - Fout


 
     
Ontdek onze RSS-diensten en Podcasts.
Hoe werkt het? Inschrijven op de diensten

 
 
Het Brusselse Observatorium voor Duurzame Consumptie is een partnerschap tussen het OIVO en Leefmilieu Brussel, gesteund door de minister van Leefmilieu, Energie en Waterbeleid.
  Bruxelles-EnvironnementRégione de Bruxelles CapitaleCrioc - Votre centre de recherche et informations des organisations de consommateurs