Minder voedsel verspillen: hoe doe je dat?
Volgens thema Voeding         Gepubliceerd : 22/05/2012
Categorie: Artikel

Het gaat daarbij gemiddeld om 16 tot 20 kg weggegooid voedsel per persoon en per jaar, ook al had het nog geconsumeerd kunnen worden! En dan te bedenken dat er op zoveel plaatsen in de wereld hongersnood heerst! Hoe erg het gesteld is, bleek nog maar eens uit een recent onderzoek: dat toonde aan dat de Belgische consument zijn afval wel behoorlijk sorteert � glas bij glas, papier bij papier � maar dat het grootste deel van de inhoud van onze vuilnisbakken bestaat uit organisch afval, hoofdzakelijk afkomstig van keukenresten, die dan weer voor velen het gevolg zijn van voedselverspilling. Voedsel weggooien is echter niet alleen onverantwoord, het kost de gezinnen ook handenvol geld: ongeveer 175 euro per jaar, volgens het OIVO. En meer dan 1,4 miljard euro per jaar, volgens de FEVIA, de federatie van de voedingsindustrie...

Hoe kun je de voedselverspilling verminderen? Het OIVO heeft in een aantal eerdere onderzoeken al meerdere ernstige denkpistes naar voren geschoven.

Een boodschappenlijstje en weekmenu's

Een boodschappenlijstje blijft een van de eenvoudigste en meest toegankelijke preventieve maatregelen: zo vermijd je meer te kopen dan redelijkerwijs verantwoord is. Uit het onderzoek van november 2011 bleek dat 8 op de 10 consumenten zulk een lijstje opmaken en dat die gewoonte vooral voorkomt bij de leeftijdsgroep van 30-39 jaar. De 40- tot 49-jarigen lijken minder goed georganiseerd te werken. Zulk een boodschappenlijstje is ook alleen maar nuttig, zo bleek, wanneer het gecombineerd wordt met een menulijst: het komt er immers op aan eerst de weekmenu's op te stellen en vervolgens de lijst op te maken van de ingredi�nten die nodig zijn voor de voorziene gerechten. Jammer genoeg moeten we vaststellen dat maar iets meer dan 1 op de 2 consumenten menu's opstelt.

Blijf bij je keuzes en eet voor je boodschappen gaat doen!

Een andere slimme tip bestaat er gewoonweg in niet te gaan winkelen met een lege maag, maar dat enkel te doen nadat je gegeten hebt. Zo vermijd je toe te geven aan de verleidingen of impulsieve aankopen en wordt het gemakkelijker om je aan je boodschappenlijstje te houden.

De menu's aanpassen aan de promotieacties eenmaal je in de winkel bent, is financieel interessant, maar dan wel alleen als je producten vervangt en niet toevoegt! Producten tegen voordeelprijzen in overvloed opkopen om voorraden en reserves aan te leggen leidt vaak rechtstreeks tot voedselverspilling! Of je moet thuis een kei in logistiek beheer zijn, met overzichtelijke opslag in de rekken, de snelst vervallende producten vooraan, etiketten met data op de los gekochte en diepgevroren producten...

Eerlijkheidshalve zullen de meesten van ons echter moeten toegeven dat die nochtans eenvoudige regels toch maar zelden gerespecteerd worden. Wie van ons herschikt bijvoorbeeld regelmatig zijn keukenkasten en kelderrekken met blikken en bokalen? Daar komt nog bij dat 1 op de 2 consumenten toegeeft dat hij, ondanks een boodschappenlijstje, ondanks een menulijst, zich toch nog vaak door de promoties laat verleiden en meer koopt dan hij voorzien had...

Producten zonder verpakking kopen

Kiezen voor onverpakte of ter plaatse versneden producten (beenhouwerij, charcuterie) maakt het mogelijk om de gekochte hoeveelheden aan te passen aan de echte behoeften van het gezin en dus de voedselverspilling terug te dringen. Dat werkt zeker als je weet dat 1 op de 5 consumenten producten weggooit waarvan de verpakking nog niet eens opengemaakt geweest is� en dit zelfs meer dan tweemaal per week ofwel 125 maal per jaar! Ten slotte is losse producten kopen ook beter voor het milieu, want die aankopen zijn ook minder verpakt.

Wie hiervoor opteert moet er echter wel op letten dat hij de datum op zijn aankopen markeert, vooral als die producten voor de diepvriezer bestemd zijn. Neem bijvoorbeeld courgettes die je vers, geschild, in schijfjes gesneden koopt: die zullen maar 3 maanden bewaard kunnen worden in de diepvriezer. Hetzelfde geldt voor verse vis: maximum 3 maanden bewaartijd!

De verpakkingen en datumaanduidingen controleren Soms wordt het product met verpakking en al weggegooid! Bij de aankoop al goed nazien of de verpakking intact is, biedt je ook al een betere garantie dat het product niet te snel zal bederven. De datumaanduidingen op de verpakkingen lezen is natuurlijk ook een must!

De hoeveelheden respecteren

Waarom zou je te veel eten klaarmaken als gepast klaarmaken ook kan? Iedereen weet ondertussen dat we te veel vlees eten en dat we vaak te veel eten, zonder meer! 53% van de consumenten geven toe dat ze altijd een beetje meer eten klaarmaken dan nodig. Van die gewoonte afstappen zou meteen ook nogal wat verspilling doen ophouden, als je weet dat 4 op de 10 consumenten hun maaltijdresten zonder meer in de vuilnisbak kieperen.

De hoeveelheden respecteren geldt ook voor promotieaankopen! Want het zijn vaak de promoties die tot overconsumptie en verspilling aanzetten. Acties zoals "twee lasagnes kopen, 1 gratis" en "1 kg gehakt kopen, 500g gratis" klinken heel mooi, maar vergeet niet dat het hier om producten gaat die snel bederven� Uiteraard mag u van interessante promoties gebruik blijven maken, maar enkel als ze met uw behoeften en uw opslagcapaciteit overeenstemmen.

De kinderen opvoeden

Veel consumenten vinden dat de kinderen de grootste verspillers zijn: ze willen geen korstjes aan hun boterhammen, ze eten niet graag restjes, ze zijn kieskeurig voor de groenten op hun bord. Conclusie: de kinderen van jongs af beter bewustmaken van de problematiek van de voedselverspilling zal zeker nut hebben.

Composteren

We kunnen niet genoeg herhalen dat organisch afval, maaltijdresten, beschadigde groenten en fruit enz. absoluut composteerbaar zijn en dus helemaal niet in de vuilnisbak en vervolgens in de verbrandingsoven thuishoren. Wie geen tuin heeft, kan moeilijk een composthoop of �vat voorzien, dat is begrijpelijk, maar er zijn gemeenten die daarvoor al een oplossing gevonden hebben en een specifieke ophaling van organisch afval organiseren. Dat is bijvoorbeeld al sinds 2010 het geval in Ottignies/Louvain-La-Neuve, waar de vereiste biologisch afbreekbare zak van 25 liter maar 30 cent kost, wat maar de helft is van de prijs van een gewone vuilniszak. Eenmaal per week is er een ophaling door de gemeentediensten. Zo wordt per maand ongeveer 15 ton opgehaald en gerecupereerd! Volgens de OIVO-enqu�te van november 2011 zijn 6 op de 10 consumenten te vinden voor selectieve composteerpunten...

Informeren

De gezinnen beginnen wel in te zien dat ze geld verliezen door voedsel te verspillen en zich te schamen dat ze aan die verspilling bijdragen, maar ze denken toch nog � terecht! � dat betere informatie hen in staat zou stellen om effici�nter mee te strijden tegen die kwaal. Een element dat ze zeker zal aanspreken, is het feit dat er praktische fiches bestaan met menulijsten voor elke dag, met recepten voor het opnieuw gebruiken van maaltijdresten en ook met algemene informatie over hoe voedingsproducten goed bewaard worden!

Email :
Paswoord :
Schrijf u in en krijg toegang tot alle informatie van het OIVO !
Paswoord vergeten? Klik hier.
Abonneer u op de newsletter van Leefmilieu Brussel
:
:



Additieven
Voeding
Biologische voeding
Allergieverwekkende stoffen
Eerlijke handel
Ge�ntegreerde teelt
Verpakkingsafval
Mineraalwater
Milieu
Koelkasten
Verspilling
Seizoensgroenten
GGO's
Pesticiden
Verkooppunten voor bioproducten
Voedingsproducten bereiden
Voedingsproducten bewaren
Lokale producten
Overbevissing
Voedingsproducten vervoeren
Voedingswaarde


De elektriciteitgevoeligheid is een ziekte met vele (mogelijke) oorzaken.

Juist - Fout


 
     
Ontdek onze RSS-diensten en Podcasts.
Hoe werkt het? Inschrijven op de diensten

 
 
Het Brusselse Observatorium voor Duurzame Consumptie is een partnerschap tussen het OIVO en Leefmilieu Brussel, gesteund door de minister van Leefmilieu, Energie en Waterbeleid.
  Bruxelles-EnvironnementRégione de Bruxelles CapitaleCrioc - Votre centre de recherche et informations des organisations de consommateurs