De voedingsdistributiemaatschappijen passen het gezondheidssysteem HACCP toe, met de strenge normen die op het voorzorgsprincipe gebaseerd zijn. Het gevolg? De offici�le uiterste verbruiksdatum houdt rekening met de bezorgdheid van de distributeur die geen enkel risico wil lopen en bijgevolg geen veiligheidsmarge toestaat. Een kleuterschoolkantine zal vanuit diezelfde bezorgdheid de pot mayonaise in kwestie onmiddellijk naar de vuilnisbak verwijzen, maar de doorsnee burger zal zonder risico voor zijn gezondheid die mayonaise nog kunnen consumeren, ook al is de uiterste verbruiksdatum een tijdje verstreken...
Merk op dat de uiterste verbruiksdatum enkel geldig is zolang de originele productverpakking gesloten blijft. Zodra die verpakking opengemaakt werd, moet het product als een vers product beschouw worden en dus snel geconsumeerd worden.
Snel, ok�, maar binnen welke termijn is dat dan? Er zijn voedingsmiddelen die ook een uiterste verbruiksdatum na het openen van de verpakking opgeven, samen met de bewaarvoorwaarden na het openen van de verpakking. Ook daar is het voorzorgsprincipe van toepassing: de uiterste verbruiksdatum na openen van de verpakking is dus doorgaans behoorlijk kort. Kort en, bij gebrek aan echte wetenschappelijke tests, arbitrair vastgelegd, nog altijd vanuit de bezorgdheid om de consument geen enkel risico te laten lopen en dus ook de verkoper te vrijwaren. Merk bovendien op dat de uiterste verbruiksdatum niet vermeld staat op alle voedingsproducten, wat betreurenswaardig is. Om de consument te helpen die de voedselverspilling wil inperken of vermijden, heeft het Brussels Observatorium voor Duurzame Consumptie - BODC, een partnerschap tussen het OIVO en Leefmilieu Brussel) een tabel opgemaakt die de bewaartijd van tal van producten na opening opgeeft (in zijn "Studie over de problematiek van het aanbod van producten die in grote volumes verkocht worden"). Hierna volgen de belangrijkste weetjes uit die studie:
- De ultraverse producten: vlees, gevogelte en vis worden 2 � 3 dagen bewaard in de koelkast. De mengsels (zoals gehakt en americain) moeten dan weer onmiddellijk geconsumeerd worden. Zeevruchten en andere schaaldieren blijven maar 2 dagen goed in een koude omgeving, terwijl oesters een tiental dagen zullen overleven.
- Charcuterie: ham, spek, ganzenlever en pat� bewaren 2 � 4 dagen in de koelkast. De termijn is veel langer voor de gedroogde fijne vleeswaren: bijv. 20 dagen voor de chorizo of de coppa.
- Conservenblikken: groenten en fruit in blik kunnen na opening 3 dagen bewaard worden in de diepvriezer, op voorwaarde dat ze in een hermetisch sluitbare plastic doos gedaan worden.
- Dranken: sappen en nectars kunnen eenmaal geopend 2 dagen bewaard worden in de koelkast. De siropen houden het wel 2 maanden vol.
- Melk en zijn afgeleide producten: als de verpakking geopend is, kan volle en halfvolle melk nog 1 dag in de koelkast bewaard worden, en dat geldt ook voor verse room. Yoghurt zal nog 2 dagen meegaan, terwijl margarine tot 28 dagen na opening van de verpakking geconsumeerd zal kunnen worden.
- Kazen: Parmezaanse kaas in een blok kan 15 dagen bewaard worden in de koelkast; in plakken of geraspt maar 2 dagen. Gouda in een blok gaat 4 dagen mee, net als Emmental; in plakjes 3 dagen. Geitenkaas, mascarpone en andere zachte kazen kunnen 2 dagen bewaard worden.
- Bereidingen: kroketten en loempia's moeten binnen de 2 dagen gegeten worden, terwijl tonijn in olie (overgegoten in een luchtdicht sluitende plastic doos) 4 dagen zal bewaren, mayonaise 7 dagen, mosterd 20 dagen en pesto's 30 dagen.
- De zetmeelhoudende producten: de recordlevensduur is voor de droge pasta's want ze kunnen tot 365 dagen droog bewaard worden (raming op basis van tests). De verse pasta's van hun kant worden in de koelkast bewaard en binnen de 3 dagen opgegeten, terwijl de bereide pastagerechten binnen de 2 dagen gegeten moeten worden.
Tot besluit nog een kleine tip om te vermijden dat een product te overhaast weggegooid wordt omdat de uiterste verbruiksdatum licht overschreden is: u mag, zonder risico voor de gezondheid, de bewaartijd na opening van de verpakking bij de uiterste verbruiksdatum tellen. Zo zal u enkele dagen winnen en daar zullen uw portefeuille en het milieu heel blij mee zijn! En aarzel ook niet om uw gezond verstand te laten spreken: een product dat vies ruikt, er vreemd uitziet of kortom u geen vertrouwen inboezemt, moet zo snel mogelijk naar de vuilnisbak verwezen worden, zelfs als de uiterste verbruiksdatum nog niet voorbij is. Anderzijds zal een plak kaas die er lekker uitziet en aangenaam ruikt, uw papillen nog strelen, zelfs als ze al 3 dagen in uw koelkast ligt...

|