Een kleintje dat de "groten" wel lusten
Een ander kenmerk van de ansjovis: er is op wetenschappelijk gebied al bij al weinig over bekend. De deskundigen hebben het bijvoorbeeld moeilijk om de jaarlijkse schommelingen in het ansjovisbestand te verklaren. Op ecologisch vlak is dat een eerder beschamende vaststelling aangezien de ansjovis frequent opgegeten wordt door grotere vissen, waaronder tonijnen en bepaalde haaien. Daardoor speelt dit visje een belangrijke rol in het hele ecosysteem van de zee, in het bijzonder langs de Europese kusten van de Atlantische Oceaan (Spanje, Frankrijk, Portugal).
Sinds het begin van de jaren 2000 maken de Europese autoriteiten zich zorgen over de overleving van de ansjovisbestanden, en in het bijzonder van die waar in de Golf van Gascogne op gevist wordt. De Spanjaarden en de Portugezen, die het grootste deel van de ansjovis vangen in de EG, komen soms in conflict met de Franse vissers die er ook willen blijven op vissen zonder al te veel belemmering van hun activiteiten. De ecologische kwetsbaarheid van het visje is gemakkelijk te begrijpen: het kan zich voortplanten vanaf de leeftijd van ��n jaar, maar het leeft niet lang (drie tot maximum vier jaar). Gemiddeld is 70% van het visbestand ongeveer ��n jaar oud. Er moet maar ��n slecht voortplantingsjaar zijn en de hele voorraad komt in gevaar.
Het net sluit zich...
Vanwege die bedreiging golden er strikte beperkingen voor de bevissing vanaf 2005 en meer recent (na een bestandaangroei in 2010) opnieuw in juli 2011. Tot in juli 2012 moet de vloot die in de Golf van Gascogne vist, genoegen nemen met een globale vangst van 30.000 ton. Jammer, want dit vette visje levert een interessante aanvoer van omega 3-oli�n en meervoudig onverzadigde vetzuren. Er is ��n troost: de gematigde consumptie die we in acht moeten nemen tot volgende zomer, is de prijs die we betalen voor de garantie van enige toekomst voor de soort... Onze landen voeren gelukkig ansjovis in uit Peru, waar die beestjes tot nader order minder kwetsbaar lijken te zijn dan hun Europese neven. Merk ook op dat het belangrijk is om, als we de keuze hebben, geen ansjovis te eten die korter is dan 12 centimeter, de lengte waarop deze soort tot seksuele rijpheid is gekomen. |