Koolvis
Volgens thema Voeding         Gepubliceerd : 22/11/2011
Categorie: Artikel

De witte koolvis (wetenschappelijke naam: Pollachius pollachius) heeft fijner vlees dan de andere koolvissoort. Hij wordt naar gevist in de Atlantische Oceaan, het Kanaal, de Noordzee, in het westen van de Baltische Zee en in de Middellandse Zee. Zoals voor veel zeevissen het geval is, wordt hij overbevist, waardoor hij schaarser en bijgevolg duurder wordt.

De witte koolvis meet gemiddeld tussen 60 en 90 cm, maar hij kan tot 120 cm lang worden en tot 10kg wegen. De naam werd hem gegeven vanwege de lichtgele kleur van zijn flanken, maar zijn rug is even zwart als die van de Pollachius virens (koolvis). De buik van deze laatste is grijsachtig met zilverspikkels en hij leeft in grote scholen in de koude en gematigde wateren van de meer noordelijk gelegen gebieden, in het bijzonder de Noord-Atlantische Oceaan en ten zuiden van Bretagne. De (zwarte) koolvis is ook relatief groot (tot 1,30m) en weegt gemiddeld 3 � 5 kg.

Deze vissoort is het basisingredi�nt van fish-sticks en dus onvermijdelijk de favoriet van de kinderen! Maar ook volwassenen lusten hem heel graag.

Zijn populariteit moet niet verbazen want er is nauwelijks enige andere vissoort die op zoveel verschillende manieren klaargemaakt kan worden. Hoewel hij niet tot de exquise vissoorten gerekend wordt, is hij toch wel fijn. In een korstje van kruiden gewikkeld, in een pasta van tempoera gebakken, in aluminiumfolie gegrild of gewoon in de wok klaargemaakt: de culinaire diversiteit van de koolvis kan eender wie verleiden. Hij blinkt vanwege het gemak van de bereidingswijzen en het pikante aroma.

Ook het dieetaspect slaat aan: hij is niet alleen ��n van de magerste vissoorten, maar hij bevat ook nog eens een grote hoeveelheid jodium en veel eiwitten, kalium, magnesium, fosfor en vitamines B die goed zijn voor het zenuwstelsel.

De witte koolvis is beschikbaar van december tot mei en de zwarte koolvis van april tot oktober. Hij wordt in zijn geheel, in plakjes of in filets verkocht. Om een hele koolvis goed te kiezen, moet in het bijzonder gelet worden op de glans en stevigheid van de huid. Kijk ook goed naar de ogen: de iris mag geen bruine vlek vertonen. Er wordt aangeraden om hem in filets te kopen, waarbij filets met roodachtige sporen vermeden moeten worden.

Een recept u voorgesteld door : Gemarineerde witte koolvis op een bedje van oosterse groenten

Het OIVO heeft bovendien een viskalender gepubliceerd, zodat u te weten kan komen welke periode het best geschikt is voor de consumptie van enkele vaak gegeten vissoorten.

Email :
Paswoord :
Schrijf u in en krijg toegang tot alle informatie van het OIVO !
Paswoord vergeten? Klik hier.
Abonneer u op de newsletter van Leefmilieu Brussel
:
:



Additieven
Voeding
Biologische voeding
Allergieverwekkende stoffen
Eerlijke handel
Ge�ntegreerde teelt
Verpakkingsafval
Mineraalwater
Milieu
Koelkasten
Verspilling
Seizoensgroenten
GGO's
Pesticiden
Verkooppunten voor bioproducten
Voedingsproducten bereiden
Voedingsproducten bewaren
Lokale producten
Overbevissing
Voedingsproducten vervoeren
Voedingswaarde


De intensieve landbouw heeft een negatieve invloed op de biologische diversiteit.

Juist - Fout


 
     
Ontdek onze RSS-diensten en Podcasts.
Hoe werkt het? Inschrijven op de diensten

 
 
Het Brusselse Observatorium voor Duurzame Consumptie is een partnerschap tussen het OIVO en Leefmilieu Brussel, gesteund door de minister van Leefmilieu, Energie en Waterbeleid.
  Bruxelles-EnvironnementRégione de Bruxelles CapitaleCrioc - Votre centre de recherche et informations des organisations de consommateurs