Makreel
Volgens thema Voeding         Gepubliceerd : 04/10/2011
Categorie: Artikel

Verklaring hiervoor is de reeks maatregelen die al een twintigtal jaar toegepast wordt. Vooral 2008 was een sleuteljaar. Toen werd een beheersplan voor de soort opgemaakt in het volledige noordoostelijke gebied van de Atlantische Oceaan, met daarin onder andere de toekenning van quota aan de belangrijkste landen die erop vissen (hoofdzakelijk Groot-Brittanni� en Ierland), een vastgelegde minimumgrootte die gevangen mag worden (18, 20 of 30 centimeter naargelang de plaats) en de bescherming van de gevoeligste paaiplaatsen.

Toekomst verzekerd

De toekomst kondigt zich dus relatief rustig aan voor dit visje, dat gekend is voor zijn immense scholen in de diepe zee�n (het is, inderdaad, een diepzeevis) en de verschillende vormen waarin de vis verkrijgbaar is: in blik of gemarineerd in witte wijn, om slechts twee voorbeelden te noemen.

Goed nieuws voor lekkerbekken. Het blijft een vaak gegeten vis, ook al ontbreekt het hem aan "chic". Het is een uitstekende leverancier van omega 3 is en levert vlees dat het gehemelte streelt door de uitgesproken smaak. Hier en daar, op zeer zeldzame plaatsen, wordt makreel verkocht met de MSC-certificatie (van de Marine Steward Council), die garandeert dat de visserij goed beheerd wordt met het oog op de duurzaamheid van de soort. Dat is een interessant pluspunt, ook al is ze verre van de meest door visserij of natuurlijke factoren bedreigde soort.

De bemoeienis van IJsland

Wil dat zeggen dat we deze mooi in blauwe livrei gestoken vissen zullen blijven vinden in grote hoeveelheden en tegen een goede prijs? Dat valt nog te zien. Waakzaamheid dringt zich alleszins op want tussen 1998 en 2008 zou de vangst het voorzorgspeil overschreden hebben, d.i. de aanbeveling van wetenschappers aangaande de totale toelaatbare vangst van een soort. Vorig jaar heeft Spanje, de op twee na grootste makreelvanger in de EU, zijn nationaal quotum overschreden, waardoor het land zich blootstelde aan sancties. Ten slotte, en vooral, zijn de standpunten in de zeer gespannen debatten al enkele jaren tegengesteld tussen de Europese Unie en IJsland, dat kandidaat is voor toetreding. Laatstgenoemd land zou immers de makreelvangsten in de noordoostelijke Atlantische Oceaan willen verhogen, onder het voorwendsel dat de voorraden in zeer goede staat zijn. Er is sprake van een uitbreiding met 20 � 40%. Het gebakkelei draait soms uit op felle woordenwisselingen tussen de politieke wereld en de visindustrie, zo erg zelfs dat ze doen terugdenken aan de zogenaamde kabeljauwoorlog van de jaren 1970 tussen de Britse en de IJslandse trawlvissers.

Een recept u voorgesteld door Move-Eat: Makreel met aalbessen

Het OIVO heeft bovendien een viskalender gepubliceerd, zodat u te weten kan komen welke periode het best geschikt is voor de consumptie van enkele vaak gegeten vissoorten.

Email :
Paswoord :
Schrijf u in en krijg toegang tot alle informatie van het OIVO !
Paswoord vergeten? Klik hier.
Abonneer u op de newsletter van Leefmilieu Brussel
:
:



Additieven
Voeding
Biologische voeding
Allergieverwekkende stoffen
Eerlijke handel
Ge�ntegreerde teelt
Verpakkingsafval
Mineraalwater
Milieu
Koelkasten
Verspilling
Seizoensgroenten
GGO's
Pesticiden
Verkooppunten voor bioproducten
Voedingsproducten bereiden
Voedingsproducten bewaren
Lokale producten
Overbevissing
Voedingsproducten vervoeren
Voedingswaarde


De overbevissing schaadt de biologische diversiteit.

Juist - Fout


 
     
Ontdek onze RSS-diensten en Podcasts.
Hoe werkt het? Inschrijven op de diensten

 
 
Het Brusselse Observatorium voor Duurzame Consumptie is een partnerschap tussen het OIVO en Leefmilieu Brussel, gesteund door de minister van Leefmilieu, Energie en Waterbeleid.
  Bruxelles-EnvironnementRégione de Bruxelles CapitaleCrioc - Votre centre de recherche et informations des organisations de consommateurs