Haring
Volgens thema Voeding         Gepubliceerd : 02/09/2011
Categorie:

Vis van bij ons

De kleine roofvis, die zich voedt met plankton en andere ongewervelde diertjes, leeft in het noordoosten van de Atlantische Oceaan maar hoofdzakelijk in de Baltische Zee, de Noordzee en ten oosten van Schotland. De dagen van hoogtij zijn voor de haring echter voorbij. Het gebeurt nog wel eens dat vissers botsen op haringbanken met enkele honderdduizenden exemplaren, maar het komt nog amper voor dat scholen tot vier kilometer lang en honderden meters breed worden waargenomen. Halverwege de jaren 1970 viel de opgeviste hoeveelheid haring in Europa sterk terug, tot minder dan een vijfde van wat de vangst tien tot vijftien jaar eerder bedroeg: het ging van 1 miljoen naar 175.000 ton! Er werd onmiddellijk een halt aan de haringvangst uitgeroepen. Op korte termijn was dat een effici�nte maatregel maar de verademing was niet van lange duur.

Een vijftiental jaar geleden werd een nieuwe, drastische terugval van het haringbestand vastgesteld. Dit keer was overbevissing niet de enige verklaring. Om (tot nu toe) onduidelijke redenen bleek het aantal jonge visjes dat nodig is om de voorraad op een biologisch duurzaam peil te houden, ontoereikend te zijn. Daarop trad de Europese Unie in actie met hun eerste meerjarenplan voor visbestandbeheer. Ook dit keer met succes, maar de soort blijft kwetsbaar.

Duurzaam consumeren

Sindsdien probeert Noorwegen, als grote slokop, samen met de Europese Unie de schade te beperken. In september 2009 had de Europese Commissie het over een 'duurzame instorting van het haringbestand' omdat het aantal jonge vissen blijft teruglopen. De Commissie sloeg de nagel op de kop door te stellen dat we niet genoeg rekening gehouden hebben met de wetenschappelijke adviezen die oproepen tot een strengere inperking van de bevissing. Het volgende jaar bevestigde de Commissie dezelfde zorgwekkende conclusie en riep ze op tot vangstbeperkingen gaande van 28 tot 30% naar gelang van de beoogde bestanden (het visgebied wordt opgedeeld in diverse zorgvuldig afgebakende subzones).

Ondanks deze onrustwekkende situatie mag de consumptie van deze vis nog altijd aanbevolen worden. Dat hebben we te danken aan het feit dat de Noorse visbestanden sinds kort beter gedijen dan vroeger. Niettemin wordt het haringbestand nog steeds overal nauwlettend opgevolgd. Er wordt aanbevolen om enkel vissen te eten die minstens 25 cm lang zijn, omdat die grootte erop duidt dat de vis al minstens ��n voortplantingsseizoen heeft meegemaakt.

Een recept voor haring, u voorgesteld door Move-Eat: Noorse saladecocktail

Het OIVO heeft bovendien een viskalender gepubliceerd, zodat u te weten kan komen welke periode het best geschikt is voor de consumptie van enkele vaak gegeten vissoorten.

Email :
Paswoord :
Schrijf u in en krijg toegang tot alle informatie van het OIVO !
Paswoord vergeten? Klik hier.
Abonneer u op de newsletter van Leefmilieu Brussel
:
:



Additieven
Voeding
Biologische voeding
Allergieverwekkende stoffen
Eerlijke handel
Ge�ntegreerde teelt
Verpakkingsafval
Mineraalwater
Milieu
Koelkasten
Verspilling
Seizoensgroenten
GGO's
Pesticiden
Verkooppunten voor bioproducten
Voedingsproducten bereiden
Voedingsproducten bewaren
Lokale producten
Overbevissing
Voedingsproducten vervoeren
Voedingswaarde


2 mm ijsaanslag op de wand van een diepvriezer veroorzaakt 2% meer verbruik

Juist - Fout


 
     
Ontdek onze RSS-diensten en Podcasts.
Hoe werkt het? Inschrijven op de diensten

 
 
Het Brusselse Observatorium voor Duurzame Consumptie is een partnerschap tussen het OIVO en Leefmilieu Brussel, gesteund door de minister van Leefmilieu, Energie en Waterbeleid.
  Bruxelles-EnvironnementRégione de Bruxelles CapitaleCrioc - Votre centre de recherche et informations des organisations de consommateurs