Die nieuwe leefstijl met vooral tijdsgebrek als grootste kenmerk, zijn een zegen gebleken voor de fastfoodrestaurants, die wereldwijd hun netwerk maar blijven uitbreiden. Iedereen heeft al wel gehoord van McDonald's, Quick, KFC, Burger King, Pizza Hut of andere "junk food" leveranciers. Hun principe is het volgende: voedingsproducten aanbieden die snel klaar zijn, verpakt verkocht worden zodat ze gemakkelijk meegenomen kunnen worden en zowel binnen als buiten geconsumeerd kunnen worden zonder dat je er bestek bij nodig hebt, en dat alles tegen een betaalbare prijs.
In de Verenigde Staten is het zo dat ��n op de vijf van de Amerikanen van 16 � 65 jaar minstens driemaal per week eten in een fastfoodrestaurant, terwijl in Belgi� 44% van de volwassenen ��n tot vier keer per maand in zulk een restaurant komen. Het is gebleken dat die trend eerder gevolgd wordt door de mannen en dan vooral door de jongeren, die een aanzienlijk deel van de klanten van die soort van eetgelegenheden vertegenwoordigen.
De jongeren zijn een trouw cli�nteel van de verschillende snelrestaurants, maar daar nemen die eetzaken geen genoegen mee. Kleine kinderen hebben een grote invloed op de consumptie van hun ouders en de marketingverantwoordelijken van vele branches hebben dat al lang begrepen� Zo ook die van de fastfoodketens. Daarom worden geen middelen gespaard om dat jonge volkje aan te trekken: reclame die specifiek tot hen gericht is, een stukje speelgoed in de menubox of bij het kindermenu, een speelhoek in het restaurant en � als kers op de taart � een plezante mascotte voor groot en klein. En dat die strategie werkt, blijkt uit het feit dat 95% van de Amerikaanse kinderen Ronald MacDonald herkennen en dat die op de tweede plaats van meest door de kinderen herkende emblemen staat ... na de Kerstman.
We zeiden al dat het voordeel van het fastfood de snelheid is. Qua voedingswaarde worden de aangeboden menu's echter ernstig in vraag gesteld, onder andere door het verband dat de publieke opinie gelegd heeft tussen die snelle restauratie en de obesitasepidemie die momenteel heerst. De voedingsproducten die in deze restaurants verkrijgbaar zijn, zijn heel vaak te vet en bevatten te veel zout en te veel suiker. Daarom zijn de laatste jaren nieuwe ketens op de markt verschenen, zoals Exki (2001), The Foodmaker (2003) en Subway (waarvan het eerste restaurant in Belgi� zijn deuren in 2005 opende). Dit fastfood nieuwe stijl prijst zichzelf aan als gezonder en sociaal meer verantwoord, zoals de Belgische keten Exki doet. The Foodmaker legt dan weer de nadruk op de kwaliteit, seizoensgebondenheid, natuurlijke producten, versheid en smaak. En bij Subway maakt de afwezigheid van gefrituurde producten alles een stuk gezonder.
Er is nog een ander punt dat het imago van die snelrestaurants bezoedelt, is hun ecologische voetafdruk, die verre van klein te noemen is. Veel verpakkingen voor het meenemen van de bestellingen eindigen in de buurt van het restaurant op de grond, terwijl de afvalstoffen die ontstaan bij de consumptie "ter plaatse" heel vaak te vervuild zijn om correct gesorteerd en gerecycleerd te worden. Sommige ketens hebben de voorbije jaren echter gepoogd om inspanningen op dat vlak te leveren.
Toegegeven, het fastfood is een snel en goedkoop alternatief voor de klassieke, huisbereide maaltijden, maar ze zijn jammer genoeg een kwalijke gewoonte geworden. Het aantal gezondheidsproblemen dat aan een slechte voeding gekoppeld is alsook de milieu-impact van zulk een consumptie, zouden de mensen ertoe moeten aanzetten om (opnieuw) gezondere en meer verantwoorde eetgewoonten aan te nemen, wat niet wil zeggen dat een sporadische hamburger helemaal uitgesloten moet worden... |