In Brussel vertegenwoordigt verspilde voeding 11,7% van het huishoudelijk afval, wat neerkomt op 15,2 kg per jaar en per inwoner. Voor heel Belgi� zou die voedselverspilling tot 660.000 ton oplopen en op het prijskaartje daarvan zou 1,4 miljard euro (cijfer van Fevia) staan. Laat ons ook niet vergeten dat ��n miljard mensen volgens de FAO chronisch honger lijden. De toename van ons huishoudelijk afval is niet het enige milieueffect. De productie, de omwerking, de verpakking en het vervoer van de voedingsmiddelen produceren ook uitstoot van CO2 en van andere vervuilende stoffen, die op hun beurt afvalstoffen zijn.
Wat kunnen we doen ?
- Koop volgens uw behoeften: om de verkoop op te drijven gebruiken warenhuizen verschillende technieken. Van de opstelling van de rekken tot het licht in de winkel, de promoties op grotere hoeveelheden, de multipack-aanbiedingen en de kortingbonnen is alles erop gericht om compulsieve aankopen uit te lokken, die aan het einde van de rit voedselverspilling veroorzaken. Om die soort van problemen tegen te gaan, zou het nuttig zijn om menu's voor de hele week op te stellen. Maak, v��r u naar de winkel gaat, een boodschappenlijstje op in functie van die menu's en houd u aan dat lijstje.
- Koop kazen en fijne vleeswaren in ter plaatse op maat gesneden hoeveelheden: zo zult u een hoeveelheid kopen die met uw behoeften overeenstemt, en niet meer.
- Koop losse groenten en fruit: geen verpakking, dus geen afval.
- Controleer altijd de uiterste verbruiksdatum van voedingswaren: let erop dat die datum niet al te dichtbij is, anders krijgt u het product misschien niet tijdig opgesoupeerd en moet u een deel ervan weggooien. Het klinkt logisch, maar toch wordt vastgesteld dat 60% van de consumenten geregeld en 30% af en toe met dat probleem geconfronteerd worden.
- Doe de diepvriesproducten in een isothermische tas: nog tijdens het winkelen en tussen de winkel en uw woning warmen de voedingswaren op en kunnen ze daardoor al beginnen slecht worden. Om de koudeketen niet te onderbreken, ga je best op het einde van je winkelrondgang naar de diepvriesafdeling. Het is ook belangrijk om een isothermische tas voor die diepgevroren producten te gebruiken.
- Eenmaal thuis moet u de gekochte eetwaren in uw koelkast schikken in functie van de uiterste verbruiksdatum. De langst houdbare achterin de koelkast, de minst lang houdbare voorin: zo weet u gemakkelijker welke eerst geconsumeerd moeten worden.
|