Als we niet opletten, kunnen onze boodschappen een bron van verspilling zijn
Volgens thema Duurzame consumptie         Gepubliceerd : 22/11/2010
Categorie: Artikel

In Brussel vertegenwoordigt verspilde voeding 11,7% van het huishoudelijk afval, wat neerkomt op 15,2 kg per jaar en per inwoner. Voor heel Belgi� zou die voedselverspilling tot 660.000 ton oplopen en op het prijskaartje daarvan zou 1,4 miljard euro (cijfer van Fevia) staan. Laat ons ook niet vergeten dat ��n miljard mensen volgens de FAO chronisch honger lijden. De toename van ons huishoudelijk afval is niet het enige milieueffect. De productie, de omwerking, de verpakking en het vervoer van de voedingsmiddelen produceren ook uitstoot van CO2 en van andere vervuilende stoffen, die op hun beurt afvalstoffen zijn.

Wat kunnen we doen ?

  • Koop volgens uw behoeften: om de verkoop op te drijven gebruiken warenhuizen verschillende technieken. Van de opstelling van de rekken tot het licht in de winkel, de promoties op grotere hoeveelheden, de multipack-aanbiedingen en de kortingbonnen is alles erop gericht om compulsieve aankopen uit te lokken, die aan het einde van de rit voedselverspilling veroorzaken. Om die soort van problemen tegen te gaan, zou het nuttig zijn om menu's voor de hele week op te stellen. Maak, v��r u naar de winkel gaat, een boodschappenlijstje op in functie van die menu's en houd u aan dat lijstje.
  • Koop kazen en fijne vleeswaren in ter plaatse op maat gesneden hoeveelheden: zo zult u een hoeveelheid kopen die met uw behoeften overeenstemt, en niet meer.
  • Koop losse groenten en fruit: geen verpakking, dus geen afval.
  • Controleer altijd de uiterste verbruiksdatum van voedingswaren: let erop dat die datum niet al te dichtbij is, anders krijgt u het product misschien niet tijdig opgesoupeerd en moet u een deel ervan weggooien. Het klinkt logisch, maar toch wordt vastgesteld dat 60% van de consumenten geregeld en 30% af en toe met dat probleem geconfronteerd worden.
  • Doe de diepvriesproducten in een isothermische tas: nog tijdens het winkelen en tussen de winkel en uw woning warmen de voedingswaren op en kunnen ze daardoor al beginnen slecht worden. Om de koudeketen niet te onderbreken, ga je best op het einde van je winkelrondgang naar de diepvriesafdeling. Het is ook belangrijk om een isothermische tas voor die diepgevroren producten te gebruiken.
  • Eenmaal thuis moet u de gekochte eetwaren in uw koelkast schikken in functie van de uiterste verbruiksdatum. De langst houdbare achterin de koelkast, de minst lang houdbare voorin: zo weet u gemakkelijker welke eerst geconsumeerd moeten worden.

Email :
Paswoord :
Schrijf u in en krijg toegang tot alle informatie van het OIVO !
Paswoord vergeten? Klik hier.
Abonneer u op de newsletter van Leefmilieu Brussel
:
:



Additieven
Voeding
Biologische voeding
Allergieverwekkende stoffen
Eerlijke handel
Ge�ntegreerde teelt
Verpakkingsafval
Mineraalwater
Milieu
Koelkasten
Verspilling
Seizoensgroenten
GGO's
Pesticiden
Verkooppunten voor bioproducten
Voedingsproducten bereiden
Voedingsproducten bewaren
Lokale producten
Overbevissing
Voedingsproducten vervoeren
Voedingswaarde


Wereldwijd wordt 1/4 van alle voeding weggegooid zonder dat ze geconsumeerd wordt.

Juist - Fout


 
     
Ontdek onze RSS-diensten en Podcasts.
Hoe werkt het? Inschrijven op de diensten

 
 
Het Brusselse Observatorium voor Duurzame Consumptie is een partnerschap tussen het OIVO en Leefmilieu Brussel, gesteund door de minister van Leefmilieu, Energie en Waterbeleid.
  Bruxelles-EnvironnementRégione de Bruxelles CapitaleCrioc - Votre centre de recherche et informations des organisations de consommateurs