Feesten zonder verspilling
Volgens thema Voeding         Gepubliceerd : 18/11/2010
Categorie: Artikel

Al die uitgebreide diners zorgen traditioneel echter ook voor hopen etensresten. Uit studies blijkt dan ook dat tijdens de eindejaarsperiode de hoeveelheid voedselresten in ons afval met bijna de helft stijgt in vergelijking met andere maanden! Dit is geen goed nieuws, maar het betekent natuurlijk ook dat het een ideaal tijdstip is om wat extra inspanningen te doen om de voedselverspilling tegen te gaan. Het OIVO geeft enkele tips.

Restjes voor morgen

Het is uiteraard nooit gemakkelijk op voorhand te berekenen hoeveel eten je precies nodig zal hebben. U kan dit oplossen door bijvoorbeeld raad te vragen aan een professionele traiteur of kok. Als dit niet lukt, is een natuurlijke reflex is vaak net iets te veel te kopen, zodat er zeker niet te weinig op tafel staat. Geen probleem, als u de overblijfsels achteraf maar niet automatisch in de vuilnisbak gooit! Als u meteen na het diner de restjes in een doosje in de ijskast stopt, kan u een van de volgende dagen nog eens nagenieten van uw feestmaaltijd. Of steek ze in de diepvries en eet er een paar weken later van!

Wat betekent de uiterste gebruiksdatum eigenlijk?

We hebben allemaal al snel de reflex om voedsel dat zijn houdbaarheidsdatum heeft overschreden meteen weg te gooien – ter bescherming van onze gezondheid of omdat we gewoon niets willen eten dat niet meer lekker is. Toch is uw eten dikwijls nog lekker en gezond na deze datum! Er bestaat nog veel onduidelijkheid over wat de houdbaarheidsdatum van voeding eigenlijk precies inhoudt. Een woordje uitleg: er is een belangrijk verschil tussen "Tenminste houdbaar tot" en "Te gebruiken tot".

  • Tenminste houdbaar tot:
    Dit duidt de datum aan tot wanneer een optimale kwaliteit van het product kan verwacht worden. Vanaf de daaropvolgende dagen kan bijvoorbeeld de smaak, kleur, geur of textuur van het product veranderen. Het blijft in vele gevallen echter wel nog even geschikt voor consumptie!
  • Te gebruiken tot:
    Deze uitdrukking wijst werkelijk op de uiterste gebruiksdatum, die best niet overschreden wordt. U vindt deze bewoording terug op bederfelijke producten die een risico kunnen betekenen voor de gezondheid van de consument die het product nog verbruikt na de houdbaarheidsdatum. Aandachtig lezen en opletten is dus de boodschap!

Een "groen" feest

De leukste tip van allemaal: engageer je een ecologisch verantwoord eindejaarsfeest te organiseren. Hierover zijn tal van publicaties te vinden op het Internet of in tijdschriften. Maak er dit jaar een "groen" kerst- of nieuwjaarsfeest van!

Email :
Paswoord :
Schrijf u in en krijg toegang tot alle informatie van het OIVO !
Paswoord vergeten? Klik hier.
Abonneer u op de newsletter van Leefmilieu Brussel
:
:



Additieven
Voeding
Biologische voeding
Allergieverwekkende stoffen
Eerlijke handel
Ge�ntegreerde teelt
Verpakkingsafval
Mineraalwater
Milieu
Koelkasten
Verspilling
Seizoensgroenten
GGO's
Pesticiden
Verkooppunten voor bioproducten
Voedingsproducten bereiden
Voedingsproducten bewaren
Lokale producten
Overbevissing
Voedingsproducten vervoeren
Voedingswaarde


Milieuvriendelijk de was doen is gemakkelijk!

Juist - Fout


 
     
Ontdek onze RSS-diensten en Podcasts.
Hoe werkt het? Inschrijven op de diensten

 
 
Het Brusselse Observatorium voor Duurzame Consumptie is een partnerschap tussen het OIVO en Leefmilieu Brussel, gesteund door de minister van Leefmilieu, Energie en Waterbeleid.
  Bruxelles-EnvironnementRégione de Bruxelles CapitaleCrioc - Votre centre de recherche et informations des organisations de consommateurs