Vreemd genoeg maakt de aanwezigheid van een vaatwasser niet veel verschil: die machine vullen en nadien weer leegmaken (en alles op zijn plaats terugzetten) wordt ook als een korvee beschouwd. Nochtans kan de afwas doen een moment van persoonlijke of gedeelde ontspanning zijn en het kan zelfs een ecologisch verantwoorde handeling zijn: iets heel positief dus.
Met de hand afwassen, een kunst die verloren gaat
Een vaatwasser is al zo courant aanwezig in onze gezinnen dat we wel zouden vergeten hoe we met de hand moeten afwassen. Vergeet echter niet dat een vaatwasser ook panne kan krijgen en dat enige kennis van de basisprincipes van manueel afwassen dus wel nuttig kunnen zijn. Om te beginnen heb je twee bakken nodig: ��n voor het zeepsop en ��n om te spoelen. Begin altijd met de minst vette stukken, zoals de glazen, de kopjes, de dessertborden. Dan neem je de borden en de schotels en je eindigt met de kommen en de pannen. Laat alles goed uitlekken en droog het goed af voordat je het in de kast zet.
Natuurlijk maakt niet lang wachten de taak lichter, want dan zijn de etensresten nog niet aangekoekt en gaat het afwassen snel. |