Seizoensgroenten en -fruit, d.w.z. waarvan de vruchten "ongeforceerd" zijn kunnen groeien en "volrijp" geplukt werden, bieden voordelen in vergelijking met dezelfde producten die het hele jaar door (geforceerd) in onze supermarkten te vinden zijn. Enkele voorbeeldenAardbeienHet aardbeienseizoen in ons land duurt van mei tot juli. De aardbei bevat veel water en levert weinig calorieën (35 kcal per 100g), is licht en gemakkelijk verteerbaar. Voor een stuk fruit ligt het vezelgehalte hoog. Het gehalte aan mineralen is matig, maar gevarieerd en evenwichtig. De grote hoeveelheid vitamine C is opmerkelijk. Aardbeien dragen bij aan het minerale evenwicht van het organisme. Enkele cijfers ter illustratie: Kersen Het kersenseizoen loopt van mei tot juli. Kersen bevatten veel water. De kers is de zoetste en meest calorierijke rode vrucht (met 68 kcal per 100g) door het grote gehalte aan koolhydraten (gevormd door de glucose en de fructose). Het vezelgehalte van kersen is interessant. Deze vruchten bevatten een degelijke hoeveelheid mineralen, in het bijzonder kalium. Ze voeren een groot aantel spoorelementen aan. Kersen leveren een heel breed gamma vitaminen, waaronder vitamine C en de provitamine A (caroteen), die in interessante hoeveelheden aanwezig zijn. Enkele cijfers: Vitamine C: 15 mg per 100g; Vitamine B3 of PP: 0,35mg per 100g; Vitamine B5: 0,20 mg per 100g; Vitamine E: 0,13 mg per 100g; Kalium: 250 mg per 100g; Fosfor: 71 mg per 100g; Calcium: 17 mg per 100g; Magnesium: 13 mg per 100g; IJzer: 0,40 mg per 100g.
PerzikenPerziken zijn op hun best van juni tot september. De perzik levert niet veel calorieën. Deze vrucht bevat veel kalium, fosfor en magnesium en draagt bij aan het herstel van de mineralenspiegel van het organisme. De perzik is ook een goede bron van provitamine A, voor de gele perzik. Het gehalte aan vitamine C (7 mg/100 g) is interessant en wordt geassocieerd met een sterke aanwezigheid van flavonoïde pigmenten, die de assimilatie ervan bevorderen. Omdat ze veel zachte vezels bevat, werkt ze in alle zachtheid in op luie darmen. Enkele cijfers: Vitamine C: 9,00 mg per 100 g Foliumzuur: 10,00 µg per 100 g Vitamine E: 1,20 mg per 100 g Kalium: 205,59 mg per 100 g Fosfor: 20,70 mg per 100 g Magnesium: 10,25 mg per 100 g Calcium: 6,45 mg per 100 g IJzer: 0,22 mg per 100 g
CourgetteHet seizoen van de courgette duurt van mei tot oktober. Deze vrucht behoort tot de verse groenten die de minste calorieën leveren, maar biedt een hoge dichtheid aan mineralen, wat ze tot een efficiënte groente maakt voor het verbeteren van de voedingswaardekwaliteit van de voeding, zonder enig risico voor energieoverlast. Het hoge kaliumgehalte, met de erkende bloeddrukverlagende werking, is interessant voor de gezondheid van hart en bloedvaten. Omdat ze licht en gemakkelijk verteerbaar is, stimuleert de courgette op een zachte manier de werking van de darmen. Wat is de voedingswaardeaanvoer? De courgette bevat veel water en weinig calorieën (15 kcal per 100g). Ze levert een behoorlijke hoeveelheid mineralen en spoorelementen, in het bijzonder kalium. De courgette levert alle vitaminen, in matige hoeveelheden. De sterkst vertegenwoordigde vitamine is de vitamine C. Het vezelgehalte is niet zeer hoog, maar evolueert naarmate het rijpingsproces vordert. Enkele cijfers: Vitamine C: 7 mg per 100 g; Provitamine A: 0,12 mg per 100g; Vitamine B3 of PP: 0,40 mg per 100g; Kalium: 230 mg per 100g; Fosfor: 31 mg per 100g; Magnesium: 23mg per 100g; Calcium: 19mg per 100g; IJzer: 0,3 mg per 100g.
RadijzenHet radijzenseizoen duurt van april tot september. De radijs is licht en levert weinig calorieën. De hoge dichtheid aan mineralen en spoorelementen helpt het herstel van de mineralenspiegel van het organisme. Omdat de radijs veel vezels bevat, bevordert ze de darmtransit. Door het hoge kaliumgehalte hebben radijzen ook een urineafdrijvende werking. Net als de andere kruisbloemige groenten draagt de radijs bij aan de preventie van kanker, onder andere van de maag en de darmen. Wat is de voedingswaarde van de radijs? Radijzen bevatten weinig calorieën (15 kcal per 100g). Ze bevatten veel mineralen en spoorelementen, vooral kalium. De radijs is een goede leverancier van vitamine C en ze levert een overvloedig vezelgehalte. Enkele cijfers: Vitamine C: 23mg per 100g; Vitamine B3 of PP: 0,30 mg per 100g; Kalium: 243 mg per 100g; Zwavel: 38 mg per 100g; Calcium: 20 mg per 100g; Fosfor: 18 mg per 100g; Magnesium: 7 mg per 100g; IJzer: 0,8 mg per 100g.
De tomaat, absoluut onmisbaar in de lente- en zomerslaatjes...De tomaat bevat veel water en levert weinig calorieën (15 kcal per 100g). Ze voert een behoorlijke hoeveelheid vitamine C en provitamine A aan. De vitaminen van de B-groep zijn ook in grote hoeveelheden aanwezig. Het gehalte mineralen en spoorelementen is aanzienlijk. Enkele cijfers: Vitamine C: 18 mg per 100g; Provitamine A: 0,6 mg per 100g; Vitamine E: 1 mg per 100g; Vitamine B3 of PP: 0,6 mg per 100g; Kalium: 226 mg per 100g; Fosfor: 24 mg per 100g; Chloor: 51 mg per 100g; Magnesium: 11 mg per 100g; Zwavel: 11 mg per 100g; Calcium: 6 mg per 100g.
En de troeven voor de gezondheid? Door de aanvoer van vitaminen en mineralen is de tomaat een groente/vrucht met een hoge voedingswaardedichtheid. Doordat ze veel water bevat, bevordert ze de afvoer van de toxines en ze is perfect voor mensen die op hun lijn letten. Het vitaminegehalte, met de aanwezigheid van lycopine daarbovenop, maken van de tomaat een interessant voedingsproduct voor de preventie van bepaalde kankers, zoals van de prostaat en de longen. De citroenEén voordeel van de citroen is al dat hij het hele jaar beschikbaar is. Daar komt nog het volgende bij: De citroen is de citrusvrucht die de meeste vitamine C bevat (52 mg/100 g). Deze vrucht bevat ook andere interessante stoffen, zoals direct assimileerbare glucose, fructose en sacharose, minerale zouten en spoorelementen zoals calcium, ijzer, mangaan, fosfor, koper, silicium en nog behoorlijk wat andere vitaminen: in de allereerste plaats die van de B-groep (B1, B2, B3, B4 en B5), A en PP.
Het citroensap bevat ook veel vitamine A. De voedingswaardeaanvoer van de citroen is als volgt samen te vatten: Elementen, in g per 100 g Welke gezondheidstroeven biedt de citroen? Met zijn vele voordelen is het niet verbazend dat de citroen al altijd beschouwd is geworden als een vrucht met wonderlijke machten. De vrucht is van Indische afkomst, maar de wereldwijde bekendheid dateert van het succesvolle gebruik tegen scheurbuik in de 18de eeuw. Deze ziekte, die zeer veel zeelui trof, was te wijten aan een tekort aan vitamine C in de voeding. Om scheurbuik te voorkomen tijdens de lange reizen, werd een dagelijks rantsoen sap van groene of gele citroenen rondgedeeld aan de matrozen. Hoewel de oorzaken van scheurbuik vandaag de dag goed gekend zijn, zorgt de kwaal nog voor ravages. De citroen verbetert de bloedcirculatie, helpt darmklachten bestrijden en maakt de lever en de galblaas schoon. Het is een natuurlijk antibioticum, een bacteriedodend en ontsmettend middel. Citroen activeert de witte bloedcellen in de verdediging van het organisme en gaat zo op een efficiënte manier de strijd aan met darmparasieten, bronchitis, astma, griep en keelontstekingen. Doordat ze weinig calorieën levert en perfect combineerbaar is met allerhande ingrediënten, zou deze mooie gele vrucht elke dag in onze keuken gebruikt moeten worden.
|