Consumptie steeds meer problematisch!De consumptie van gesuikerde dranken stijgt in alle segmenten van de bevolking. Belgische gezinnen besteden er trouwens steeds meer geld aan. Gevolgen? Meer problemen van overgewicht en zwaarlijvigheid. Gesuikerde dranken bevatten vaak meer dan 10 gram suiker per 100 ml. Hoewel ze geen enkele toegevoegde waarde brengen aan vitaminen of mineralen, bevatten ze des te meer calorie�n. Laten we het voorbeeld nemen van een jong kind, dat normaal gezien 1.800 calorie�n per dag moet consumeren, waarvan 10% onder de vorm van eenvoudige koolhydraten. Om die dosis niet te overschrijden, mag dat kind maximum 428 ml gesuikerde drank per dag drinken. En dat terwijl blikjes doorgaans al 330 ml bevatten. De situatie is vooral zorgwekkend bij jongeren die niet voldoende drinken en te veel gesuikerde dranken consumeren. Tussen 15 en 18 jaar consumeren jongeren gemiddeld niet meer dan 0,73 liter drank, waavan 0.45 liter frisdrank, wat 2 keer zoveel is als de rest van de bevolking. Bovendien bestaan dergelijke dranken uit water, zuur, zoeststoffen, kunstmatige aroma's en andere additieven. Heel wat van die substanties zijn problematisch voor de gezondheid. Dat is bijvoorbeeld het geval voor zuur dat, net zoals suiker, bijdraagt tot de ontwikkeling van tandbederf, of cafe�ne dat voor slapeloosheid en onrust kan zorgen bij kinderen. Gesuikerde drank = verpakking, transport, opslagElke etappe van de productiecyclus van gesuikerde dranken heeft een milieu-impact, of het nu gaat om de productie van grondstoffen en van de drank zelf, het bottelproces, het vervoer of de distributie van de afgewerkte producten. Voor de productie van een liter Coca-Cola is er in Belgi� 2,6 liter water en 600 kilojoule energie nodig, wat overeenstemt met de uitstoot van ongeveer 70 gram CO2. In India heeft Coca-Cola zelfs 9 liter water nodig om eenzelfde hoeveelheid te produceren. En dat terwijl we wereldwijd dagelijks 240.000.000 liter Coca-Cola consumeren, zonder de drankjes van andere merken in rekening te brengen. Na de consumptie blijft er heel wat verpakkingsafval over. Volgens Fost Plus is 45% van de hoeveelheid verpakkingen op de markt, drankverpakkingen. Gelukkig wordt het merendeel daarvan verzameld en gerecycleerd. Gesuikerde dranken en hun sociale impactDe impact van de productie en de consumptie van gesuikerde dranken is ook van maatschappelijke aard. De grote multinationals, die overal ter wereld gevestigd zijn, maken een belangrijk aandeel van de markt uit. In de ontwikkelingslanden worden ze, hoewel ze hun imago trachten op te blinken, soms beschuldigd van het niet eerbiedigen van de rechten van de werknemers en het veroorzaken van voorzieningsproblemen van water voor de lokale bevolking. De alomtegenwoordigheid van die merken (24.220 drankautomaten in scholen in 2004) roept eveneens vragen op. Zou het niet nuttig zijn een globaal en coherent beleid te voeren inzake volksgezondheid, milieubeheer en de bescherming van werknemers en consumenten? Wat dan wel drinken deze zomer?Het is niet de bedoeling om de consumptie van gesuikerde dranken te bannen, maar om de kwantiteit te verminderen. Water blijf de beste dorstlesser, vooral leidingwater, dat zowel goed voor het milieu als uw geldbuidel is. Men kan het in de koelkast zetten of er wat citroensap aan toevoegen. Voor zij die het echt niet kunnen laten, is het mogelijk om via een apparaat spuitwater te produceren op basis van leidingwater. Slotsom: door minder gesuikerde dranken te consumeren, zal de consument een positieve impact hebben op de gezondheid en het milieu!
Link naar de studie van het Brussels Observatorium voor Duurzame Consumptie: Een zomer lang fris, zonder suiker. |