Waarom is bio duurder?
Volgens thema Voeding         Gepubliceerd : 08/02/2007
Categorie: Artikel

Enqu�tes tonen aan dat biologische producten 30 tot 50% duurder zijn dan de gewone levensmiddelen. Dit is ��n van de redenen waarom consumenten geen biologische producten kopen.

In realiteit is dit prijsverschil een gemiddelde dat de prijsverschillen tussen winkels en producten verbergt. De enqu�te van het Brussels Observatorium voor Duurzame Consumptie toont aan dat voor bepaalde producten er geen prijsverschillen bestaan. Dit is ondermeer het geval voor sommige groenten en fruit, wijn en restaurantbezoeken.

Desondanks is het waar dat biologische producten in vele gevallen duurder zijn dan conventionele producten. Waarom? In het merendeel van de gevallen kan het worden verklaard door de kleinschaligheid van biologische productie. Daarnaast is er de grotere arbeidskost omwille van de extensieve productiemethoden. Tenslotte is er nog de structuur van de distributie die een rol speelt in de hogere prijzen.

Groenten en fruit

Biologische landbouw gebruikt geen kunstmest. Het voordeel is dat geen kostbare oliederivaten en andere grondstoffen worden verspild aan de productie van kunstmest en dat overbemesting wordt vermeden. Door het gebruik van enkel natuurlijk meststoffen is de opbrengst vaak lager dan bij de klassieke landbouw. Dit is een eerste reden voor de meerkost van biologische producten.

Daarnaast mag de biologische landbouw omwille van de wetgeving enkel natuurlijke producten gebruiken. Dit is positief voor leefmilieu en de gezondheid van de consument aangezien er geen residu's in de bodem of de producten terechtkomen. Op het eerste zicht zou je denken dit een financieel voordeel biedt aan de biologische boer. Dit is niet het geval want doordat geen pesticiden worden gebruikt, moet al het onkruid machinaal of handmatig worden verwijderd. Hierdoor stijgt de loonkost en de prijs van de producten. Tenslotte is de strijd tegen bepaalde plagen vaak moeilijk en mislukken bepaalden oogsten. Dit verhoogt eveneens de kostprijs van biologische producten.

Doordat de bioboer geen schimmelwerende producten mag gebruiken, is hij verplicht zijn gewassen met een grotere tussenafstand in te zaaien in vergelijking met de klassieke landbouwer. Hierdoor verlaagt de opbrengst per hectare, maar komen er geen schadelijke fungiciden in het leefmilieu terecht.

Alles samen heeft een bioboer ongeveer 20% minder opbrengst dan de klassieke landbouw. Daarnaast zit hij vaak met het probleem van de distributie. Doordat de biologisch markt klein is zijn de kosten voor distributie hoger.

Vlees en melk

Voor de productie van biologische melk zijn er enkele andere problemen die de prijs de hoogte injagen. Door meer natuurlijke voeder te geven aan de koeien is de opbrengst van een biologische koe (6.000 � 7.000l) lager dan deze van een gewone koe (10.000l). Daarbij komt dat de melkophaling in sommige gevallen tot 3x duurder is voor biomelk wegens de kleinere hoeveelheden op de markt. Maar de smaak is natuurlijk wel gegarandeerd.

De biologische vleesproducenten hebben te kampen met twee problemen. Allereerst geven ze de voorkeur aan dierenwelzijn waardoor de beesten voldoende plaats hebben om vrij rond te lopen. Daarnaast gebruiken ze traaggroeiende rassen, meer natuurlijke voeders en minder krachtvoer. Hierdoor duurt het langer vooraleer de dieren slachtrijp zijn. Het voordeel voor de consument is dat het vlees steviger is.

De consument

Biologische landbouw is dus met recht duurder dan de klassieke landbouw. Ze verzorgt het leefmilieu, heeft meer aandacht voor dierenwelzijn en levert (pesticidenvrije) producten van hoge kwaliteit af.

Het werkelijk probleem zit echter in het dalen van de prijzen van de klassieke landbouw. In 1950 gaven gezinnen nog ongeveer 50% van hun budget uit aan voeding. Tegenwoordig schommelt dit rond de 15%. Dit komt niet doordat we rijker zijn geworden, maar vooral omdat voedingsproducten zeer goedkoop geworden zijn.

In 1960 moest je 2uur werken voor een volledige braadkip, terwijl in 1994 dit nog maar 14minuten was. Levensmiddelen zijn dus goedkoper geworden maar de impact op het leefmilieu (pesticiden) en het dierenwelzijn (mond en klauwzeer) is in dezelfde periode flink groter geworden. Deze kosten worden gedragen door de maatschappij en zitten jammer genoeg niet verrekend in de prijs levensmiddelen.

Europa

De hogere prijs van biologische landbouw wordt nog op een andere manier uitvergroot. Een groot gedeelte van de Europese landbouwsubsidies gaan naar de vernietiging van een overproductie aan groenten en fruit. Hierdoor worden jaarlijks enorme hoeveelheden vernietigd of door middel van exportsubsidies gedumpt op de markt in de Derde Wereld. Een vervanging van dit systeem door biolandbouw zou een milieuvriendelijke landbouw zonder gigantische overschotten opleveren.

Conclusie

Biologische producten zijn inderdaad een stukje duurder doordat de loonkosten hoger liggen en de opbrengst lager is. Maar je krijgt er ook voldoende voor terug: een goede kwaliteit, respect voor het leefmilieu en dierenwelzijn zijn immers in geld uit te drukken. Maar het succes van biologische producten bij de consument groeit en de prijsverschillen hebben de neiging om te verkleinen. Tegenwoordig vindt men al biologische producten terug die evenveel kosten als hun conventionele tegenhangers.

Dit maakt dat een doorsnee gezin van 4 personen ongeveer 50� meer zou uitgeven als het overschakelt biologische producten. Deze verhoogde prijs moet geen gevolgen hebben voor het budget dat wordt uitgegeven aan voeding. Getuigenissen van consumenten en restauranthouders geven aan dat overschakelen van conventionele naar biologische voeding vaak gepaard gaat met een verandering in levensstijl. Er wordt minder vlees en suikerwaren gegeten en men consumeert meer fruit en groenten. Doordat biologische producten vaak meer smaak hebben en steviger zijn, moet men minder consumeren. Hierdoor wordt geld bespaard en gaat men gezonder leven.

Product prijs per kg Prijs bio (supermarkt) Prijs bio (biowinkel) Prijs non-bio
Hele kip 7.95� Geen informatie 3.09-6.79�
Gouda kaas 9.7-10.9� 9.42-13.82� 3.47-9.97�
Pat� 9.72� 11.65-16.14� 5.24-23.52�
Yoghurt (natuur) 2.58-2.72� 2.76-4.70� 1.42-3.21�
Yoghurt (fruit) 3.98-4.6� 3.33� 2.17-4.4�
Koffie 8.76-11� 9.96-14.36� 6.18-8.6�
Wijn 3.36-20.47� 9.96-14.36� Uiteenlopend
Appels 1.99-3.19� 1.79-3.14� 0.89-2.49�
Champignons (250g) 1.79-199� 1.73-1.89� 1.09�

Referenties

  • Bio is geen koopje maar een keuze: de prijs. www.bioforum.be
  • Daarom bio. www.velt.be
  • De uitgangspunten van bio. www.bioforum.be

Email :
Paswoord :
Schrijf u in en krijg toegang tot alle informatie van het OIVO !
Paswoord vergeten? Klik hier.
Abonneer u op de newsletter van Leefmilieu Brussel
:
:



Additieven
Voeding
Biologische voeding
Allergieverwekkende stoffen
Eerlijke handel
Ge�ntegreerde teelt
Verpakkingsafval
Mineraalwater
Milieu
Koelkasten
Verspilling
Seizoensgroenten
GGO's
Pesticiden
Verkooppunten voor bioproducten
Voedingsproducten bereiden
Voedingsproducten bewaren
Lokale producten
Overbevissing
Voedingsproducten vervoeren
Voedingswaarde


Het verouderingsproces kun je tegengaan met een natuurlijke verjongingscocktail.

Juist - Fout


 
     
Ontdek onze RSS-diensten en Podcasts.
Hoe werkt het? Inschrijven op de diensten

 
 
Het Brusselse Observatorium voor Duurzame Consumptie is een partnerschap tussen het OIVO en Leefmilieu Brussel, gesteund door de minister van Leefmilieu, Energie en Waterbeleid.
  Bruxelles-EnvironnementRégione de Bruxelles CapitaleCrioc - Votre centre de recherche et informations des organisations de consommateurs