Allergie is een groot probleem geworden voor de publieke gezondheid:
- Door de omvang van de getroffen bevolking: een op vier in ge�ndustrialiseerde landen.
- Door zijn impact op de levenskwaliteit van de allergicus.
- Door zijn kost voor de zieke en de maatschappij.
Welke zijn de mogelijke oorzaken van allergie?
- Pollutie van de woonomgeving.
- Atmosferische pollutie.
- Verandering in voedingspatronen, de terugval van borstvoeding en de vroegtijdige diversificatie van voeding bij babys.
- De vermindering van aantal infecties tijdens de jeugd welke bijdraagt tot een verandering in eht immuunsysteem.
- Passief roken.
Belangrijkste voedingsallergenen bij babys
Melkproducten, eieren en arachide olie die alom aanwezig zijn (koekjes), vis, noten (noten, hazelnoten, amandelen). Nieuwe allergenen hebben ook hun opwachting gemaakt: mosterd, kiwi en exotisch fruit. Deze nieuwe allergi�n staan uiteraard in rechtsteeks verband met de verhoging van hun aandeel in de voeding.
De meest voorkomende oorzaak van allergieen
5 voedingswaren liggen aan de basis van 82% van de allergieen bij kinderen: eieren, pinda's, melk, mosterd en kabeljauw. Voedingsallergie is verantwoordelijk voor huidontsteking bij 80% van de babies jonger dan een jaar en voor 30% bij huidonstekingen bij oudere kinderenhuidontstekingen.
De richtlijn 2003/89/CE specifieert dat verbruikers moeten ge�nformeerd worden over de gehele inhoud van een voedingsmiddel. Zodoende kunnen gebruikers met een voedselallergie makkelijk elk allergeen ingredi�nt identificeren.
Daarenboven hebben de Europese autoriteiten een lijst opgemaakt van 12 producten die in staat zijn om allergisceh reacties of intoleranties uit te lokken.
- Granen welke gluten bevatten (zoals tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, kamut of hun hybriden) en producten op basis van deze granen.
- Schaaldieren en producten op basis van shcaaldieren.
- Eieren en producten op basis van eieren.
- Vis en producten op basis van vis.
- Aardnoten en producten op basis van aardnoten.
- Soja en producten op basis van soja.
- Melk en producten op basis van melkt (met inbegrip van lactose).
- Noten, meer bepaald amandelen (Amygdalus communis L.), hazelnoten (Corylus avellana), walnoten (Juglans regia), Cajounoten (Anacardium occidentale), pecannoten [Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch], bresilienne noten (Bertholletia excelsa), pistachenoten (Pistacia vera), Macadamia noten en Queensland noten (Macadamia ternifolia) alsook producten die gebaseerd zijn op noten.
- Selder en producten gemaakt met selder.
- Mosterd en afgeleide producten.
- Sesamzaad en producten op basis van sesamzaad.
- Zwavelanhydride en sulfieten in concentraties hoger dan 10 mg/kg of 10 mg/liter uitgedrukt in SO2.
De aanwezigheid van deze ingredi�nten of afgeleiden dient vermeldt te worden op het etiket met een duidelijke verwijzing naar hun oorsprong (bijvoorbeeld lecithine van soja). Deze aanwezigheid dient zelfs te worden vermeld in geval ze als aroma's worden gebruikt of als hulpadditief. Eveneens dienen ze te worden vermeldt indien ze ge�ntroduceerd werden via een samengesteld ingredi�nt zonder etikettering. Dit is het geval met producten waarvan de samenstelling is gedefinieerd in een Europese reglementering (honing, confituur, chocolade) als ze in een samenstelling voorkoments in een hoeveelheid van tenminste 2%.
Ook bij alcoholhoudende dranken, waarvan de ingredi�nten niet moeten worden vermeld op het etiket, dient de aanwezigheid van allergenen vermeldt op de lijst of afgeleiden van deze allergenen te worden vermeld. Ofwel via de verkoopsnaam (bijvoorbeeld notenwijn) ofwel via een vermelding (bijvoorbeeld bevay sulfiden).
Europese wetgeving
RICHTLIJN 2003/89/EG van het Europees Parlement en de Raad van 10 november 2003 tot wijziging van Richtlijn 2000/13/EG met betrekking tot de vermelding van de ingredi�nten van levensmiddelen.
http://europa.eu/eur-lex/pri/nl/oj/dat/2003/l_308/l_30820031125nl00150018.pdf.
|