Aromas zijn ingredi�nten die aan de voeding een geur en/of smaak verlenen (andere dan zout, suiker, zuur). Deze kunnen origineel zijn of de reeds bestaande aromas ondersteunen.
Ze staan niet vermeld in de categorie van de additieven daar ze hun eigen reglementering hebben.
Men klasseer de aromatiserende agentia, aromahoudende stoffen in 4 categorieen:
- de aromatische preparaten bekomen uit mengsels van natuurlijke aromatische stoffen door fysische processen (distillatie, solventextractie). Voorbeelden zijn extracten, essenti�le olieen, enz. of door biotechnologische processen. Deze laatste worden toegepast bij talrijke producten.
- De aromatische substanties welke chemisch gedefinieerd, ge�xtraheerd en gezuiverd zijn vertrekkende van extracten of essenti�le olieen. Volgens de wijze waarop ze bekomen zijn onderscheiden we volgende aromatische stoffen:
- "natuurlijk" (zoals vanilline, ge�soleerd uit extracten van vanillestokjes)
- "identiek aan de natuurlijke aromatische stof", bestaan uit stoffen geproduceerd via chemische synthese waarvan er natuurlijke equivalenten bestaan (voorbeeld,gesynthetiseerd vaniline)
- "artifici�len", producten verkregend oor chemische synthese die geen equivalent hebben in de natuur (zoals ethyl-vaniline welke een veel intensere smaak heeft dan vaniline).
- "getransformeerde aromas" welke bekomen zijn door verwarmen van reducerende suikers en stikstofhoudende stoffen (prote�nen). Deze dragen vooral bij tot het karakter van een voedingsmiddel.
- "rookaromas" zijn bekomen uit rook van houtvuur en dragen bij tot een "gerookt" karakter van het voedingsmiddel.
Met hun niet toxische aard, dragen de aromes vaak bij tot het maskeren van tekortkomingen in de productie of het afwezig zijn van basisingredI�nten.
Er dient te worden opgemerkt dat de reglementering verbiedt om aromas toe te voegen aan bepaalde producten en voor andere produkten slechts te toevoeging van natuuurlijke aroma's toelaat.
Wetgeving
De richtlijn 2000/13 voorziet zekere voroschriften betreffende de etikketering van aroma's in de lijst van ingredi�nten.
Betreffende de etikettering moeten de aroma's vermeld worden in de lijst van ingredi�nten en onder de titel "aroma(s)" staan, of onder een meer specifieke vermelding of beschrijving vermeldt worden.
De richtlijn 88/388/CEE van de Raad, op 22 juin 1988, legt de basisprincipes vast betreffende het gebruik van aromas in voedingsmiddelen. Hierin wordt de etiketteringsvoorschriften beschreven voor aromas bestemd voor de eindgeberuiker.
De etikettering van de aroma's dient zichtbaar, leesbaar en onuitwisbaar aan te geven dat:
- het gaat om aroma's bedoelt voor voedingsmiddelen;
- de minimale houdbaarheidsdatum, bewaringsvoorschriften, nettohoeveelheid en lotidentificatie;
- contactinformatie van de fabricant, verpakker of verkoper.
Wanneer het aroma vermengd is met andere substanties dient de etikettering aan te geven welke de betrokken aroma's zijn en de naam van de andere substanties. Daarnaast is de naam "natuurlijk" strikt voorbehouden aan aroma's die uitsluitend bekomen zijn via fysische (distillatie, solventextractie), enzymatische of microbiologische methoden uit stoffen van plantaardige of dierlijke oorsprong. Ofwel in dezelfde staat, ofwel getransformeerd voor de menselijke consumptie via:
- Reglement (CE) n� 2065/2003 betreffende rookaroma's.
Rookaroma's zijn producten bekomen door de condensatie van verse rook in water (rookcondensaten). De gecondenseerde rook wordt vervolgens gezuiverd.
Deze aroma's worden dan gebruikt in de plaats van verse rook om een rook aroma te geven aan voedingsmidellen zoals vlees, vis of snacks.
- De andere reglementeringen welke aangenomen zijn bepalen de oprichting van een inventaris van stoffen die kunnen worden gebruikt als aroma evenals basismaterialen die kunnen gebruikt worden om aroma's te produceren.
- De beslissing van de Comissie van 23 f�vrier 1999 introduceert een uniek klassificatiesysteem (FL nummers) welke de producten per groep klassificeert in funcitie van hun metabolisch en biologische gezamelijke eigenschappen.
Europese wetgeving
Verzamelde wetgeving inzake toegestane aroma's,
http://europa.eu/scadplus/leg/nl/lvb/l21072.htm. |