Zoetstoffen: de reglementering
Volgens thema Voeding         Gepubliceerd : 14/03/2006
Categorie: Artikel

Zoetstoffen zijn substanties welke uiteraard een gesuikerde smaak geven aan het voedsel maar met een lagere energiewaarde dan suiker. Men gebruikt ze voornamelijk in minder kalorierijk voedsel en dieetprodukten.

Deze richtlijn bepaalt wat de toegelaten zoetstoffen zijn en in welke voedingswaren deze mogen voorkomen. Geen enkele zoetstof mag worden verwerkt in een voedingsmiddel waar het etiket vermeld "zonder toegevoegde suikers".

De richtlijn introduceert, door de gepaste vermelding op het etiket van de voedingsmiddelen, het feit dat deze zoetstoffen bevatten. Ook worden er extra waarschuwingen voorzien in geval het product aspartaam of polyolen bevatten.

  • polyolen: "overdadig gebruik kan een laxerend effect hebben";

  • aspartaam:"bevat een bron van phenylalanine".

Het nuttigen van voedingswaren welke zoetstoffen bevatten kan risico's inhouden voor de gezondheid . Het volstaat om regelmatige consumptie van grote hoeveelheden te vermijden. Deze voeding zou best niet geconsumeerd worden door kinderen.

Aspartaam (E951) = Zoetstof

Toegelaten voor talrijke voedingsmiddelen (vooral light voeding en dranken).

In het organisme wordt aspartaam gemetaboliseerd in phenylalanine et methanol draagt bij aan de groeiende blootstelling van ons lichaam aan methanol. Men vermoedt dat de stof hoofdpijn kan veroorzaken, misselijkheid, gezichtsstoornissen en huidallergie�n. Aspartaam, dat 200 keer zoeter is als suiker, weerstaat niet aan warmte. Van zodra men de voedingsmiddelen opwarmte kan deze zich omzetten in schadelijke substanties. Deze zoetstof zou niet aan kinderen mogen worden gegeven.

Acesulfaam-K (E950) = Zoetstof

Toegelaten voor talrijke voedingsmiddelen (vooral light voeding en dranken).

De dagelijkse toegelaten dosis kan makkelijk overschreden worden bij kinderen. Deze zoetstof wordt onschadelijk geacht... op basis van studies voor het merendeel uitgevoerd op initiatief van de bedrijven welke deze stof commercialiseren. Volgens sommige studies zou deze stof kanker kunnen veroorzaken bij dieren en hypoglycemie (suikertekort) kunnen veroorzaken.

Sacharine (E954) = Zoetstof

Toegelaten voor talrijke voedingsmiddelen (vooral light voeding en dranken).

Bij proefnemingen met ratten bleek deze stof blaaskanker te veroorzaken en bevordert ook de ontwikkeling van kankerachtige gezwellen en verhoogde celdeling. De stof inhibeert ook de opname van gluciden en proteinen.. Sommige auteurs kennen deze stof ook allergene eigenschappen toe.

Europese wetgeving

Toegestane zoetstoffen,
http://europa.eu.int/scadplus/leg/nl/lvb/l21069.htm.

Email :
Paswoord :
Schrijf u in en krijg toegang tot alle informatie van het OIVO !
Paswoord vergeten? Klik hier.
Abonneer u op de newsletter van Leefmilieu Brussel
:
:



Additieven
Voeding
Biologische voeding
Allergieverwekkende stoffen
Eerlijke handel
Ge�ntegreerde teelt
Verpakkingsafval
Mineraalwater
Milieu
Koelkasten
Verspilling
Seizoensgroenten
GGO's
Pesticiden
Verkooppunten voor bioproducten
Voedingsproducten bereiden
Voedingsproducten bewaren
Lokale producten
Overbevissing
Voedingsproducten vervoeren
Voedingswaarde


Belgen drinken jaarlijks meer dan 1 miljard liter flessenwater

Juist - Fout


 
     
Ontdek onze RSS-diensten en Podcasts.
Hoe werkt het? Inschrijven op de diensten

 
 
Het Brusselse Observatorium voor Duurzame Consumptie is een partnerschap tussen het OIVO en Leefmilieu Brussel, gesteund door de minister van Leefmilieu, Energie en Waterbeleid.
  Bruxelles-EnvironnementRégione de Bruxelles CapitaleCrioc - Votre centre de recherche et informations des organisations de consommateurs