Graanproducten (meel, pitten, vlokken, gerst, gries, enz.), droge groenten (sperziebonen, lenzen, enz.), pasta's, suiker, zout, cacao: bewaar de reeds geopende pakjes goed gesloten (met een stuk plakband, bijvoorbeeld) of nog beter in luchtdicht gesloten bokalen zodat u de ontwikkeling van voedselmijten voorkomt. Bewaar de bokalen beschut tegen licht en warmte, bij voorkeur in een plankenkast.
Koffie: bewaren gemalen koffie in een ijzeren of plastieken doos met een voorziening om te vermijden dat het aroma verloren gaat.
Thee: los of in zakjes kan thee naar keuze bewaard worden in de oorspronkelijke verpakking of in een ijzeren en plastieken doos, droog en tegen licht beschut. Om ervoor te zorgen dat losse thee zijn aroma langer bewaart, kiest u best voor een doos.
Gedroogde kruiden en specerijen moeten binnen het jaar geconsumeerd worden want ze verliezen snel hun smaak. Bewaar ze koel, droog en beschut tegen licht (bijvoorbeeld in glazen potten of in plastic dozen).
Noten: noten beschimmelen gemakkelijk en worden snel ranzig, vooral wanneer ze gemalen zijn. Bewaar ze koel en beschut tegen licht, bij voorkeur in de koelkast.
Chocolade moet koel bewaard worden, beschut tegen licht en geuren. Bewaar pralines en ander snoep op basis van chocolade in hun oorspronkelijke verpakking op een koele plaats (maar niet in de koelkast).
Gedroogde vruchten moeten droog, koel en tegen licht beschut bewaard worden. Als de verpakking eenmaal geopend werd, moeten de gedroogde vruchten bewaard worden in plastic zakjes of in dozen of bokalen die luchtdicht sluiten om ze te tegen vocht en insecten te beschermen.
Nadat de verpakking geopend werd moeten producten zoals zoute en zoete koekjes, beschuiten, chips, popcorn, rijstwafels... bewaard worden in hun oorsponkelijke verpakking die u zorgvuldig opnieuw sluit of in een luchtdichte doos (��n product per doos)
Deze producten kunnen worden bewaard, ook na de vervaldatum, tot er uiterlijke tekenen van bederf zichtbaar worden (schimmel, rotte plekken, geur...). Bij verlies van smaak of kwaliteit is het best de producten weg te gooien.
|