Specerijen goed bewaren
Volgens thema Voeding         Gepubliceerd : 14/03/2006
Categorie: Artikel

Graanproducten (meel, pitten, vlokken, gerst, gries, enz.), droge groenten (sperziebonen, lenzen, enz.), pasta's, suiker, zout, cacao: bewaar de reeds geopende pakjes goed gesloten (met een stuk plakband, bijvoorbeeld) of nog beter in luchtdicht gesloten bokalen zodat u de ontwikkeling van voedselmijten voorkomt. Bewaar de bokalen beschut tegen licht en warmte, bij voorkeur in een plankenkast.

Koffie: bewaren gemalen koffie in een ijzeren of plastieken doos met een voorziening om te vermijden dat het aroma verloren gaat.

Thee: los of in zakjes kan thee naar keuze bewaard worden in de oorspronkelijke verpakking of in een ijzeren en plastieken doos, droog en tegen licht beschut. Om ervoor te zorgen dat losse thee zijn aroma langer bewaart, kiest u best voor een doos.

Gedroogde kruiden en specerijen moeten binnen het jaar geconsumeerd worden want ze verliezen snel hun smaak. Bewaar ze koel, droog en beschut tegen licht (bijvoorbeeld in glazen potten of in plastic dozen).

Noten: noten beschimmelen gemakkelijk en worden snel ranzig, vooral wanneer ze gemalen zijn. Bewaar ze koel en beschut tegen licht, bij voorkeur in de koelkast.

Chocolade moet koel bewaard worden, beschut tegen licht en geuren. Bewaar pralines en ander snoep op basis van chocolade in hun oorspronkelijke verpakking op een koele plaats (maar niet in de koelkast).

Gedroogde vruchten moeten droog, koel en tegen licht beschut bewaard worden. Als de verpakking eenmaal geopend werd, moeten de gedroogde vruchten bewaard worden in plastic zakjes of in dozen of bokalen die luchtdicht sluiten om ze te tegen vocht en insecten te beschermen.

Nadat de verpakking geopend werd moeten producten zoals zoute en zoete koekjes, beschuiten, chips, popcorn, rijstwafels... bewaard worden in hun oorsponkelijke verpakking die u zorgvuldig opnieuw sluit of in een luchtdichte doos (��n product per doos)

Deze producten kunnen worden bewaard, ook na de vervaldatum, tot er uiterlijke tekenen van bederf zichtbaar worden (schimmel, rotte plekken, geur...). Bij verlies van smaak of kwaliteit is het best de producten weg te gooien.

Email :
Paswoord :
Schrijf u in en krijg toegang tot alle informatie van het OIVO !
Paswoord vergeten? Klik hier.
Abonneer u op de newsletter van Leefmilieu Brussel
:
:



Additieven
Voeding
Biologische voeding
Allergieverwekkende stoffen
Eerlijke handel
Ge�ntegreerde teelt
Verpakkingsafval
Mineraalwater
Milieu
Koelkasten
Verspilling
Seizoensgroenten
GGO's
Pesticiden
Verkooppunten voor bioproducten
Voedingsproducten bereiden
Voedingsproducten bewaren
Lokale producten
Overbevissing
Voedingsproducten vervoeren
Voedingswaarde


De elektriciteitgevoeligheid is een ziekte met vele (mogelijke) oorzaken.

Juist - Fout


 
     
Ontdek onze RSS-diensten en Podcasts.
Hoe werkt het? Inschrijven op de diensten

 
 
Het Brusselse Observatorium voor Duurzame Consumptie is een partnerschap tussen het OIVO en Leefmilieu Brussel, gesteund door de minister van Leefmilieu, Energie en Waterbeleid.
  Bruxelles-EnvironnementRégione de Bruxelles CapitaleCrioc - Votre centre de recherche et informations des organisations de consommateurs