Te volgen instructies
Volgens thema Voeding         Gepubliceerd : 13/03/2006
Categorie: Artikel

De voedselveiligheid hangt af van alle actoren in het circuit: van de landbouwer tot de consument. Onder andere door de reglementering na te leven, zorgt de voedingsindustrie voor een veilige voedselbevoorrading voor de consumenten.

Eenmaal het product gekocht is, is het aan de consument om het zo te behandelen en op te slaan dat veranderingen, besmettingen en de ontwikkeling van schadelijke bacteri�n vermeden worden. Jammer genoeg is het onmogelijk om schadelijke bacteri�n en smetstoffen die voedselinfecties en -vergiftigingen veroorzaken te ruiken, te zien of zelfs te proeven.

Daarom is het belangrijk dat mensen de bewaarvoorschriften begrijpen en naleven welke de etikettering op de voedingswaren verstrekt om een goede bewaring te waarborgen en verspilling te voorkomen.

Bijvoorbeeld: de diepgevroren producten laatst kopen, ze in een thermisch ge�soleerde tas stoppen, ze zo snel mogelijk in de diepvriezer leggen... helpt om de koudeketen niet te onderbreken. Als dat wel gebeurt, kan het aanleiding geven tot vroegtijdig bederf van de voedingsmiddelen, tot risico's voor de gezondheid van de consument en tot onnodig afval.

Wetgeving

De algemene Richtlijn 2000/13 beveelt de aanduiding van bewaarvoorschriften aan en verplicht dat zelfs voor de zeer bederfbare voedingsproducten. Deze vermeldingen kunnen verstrekt worden op initiatief van de producent, in de vorm en het formaat die hij kiest.

Voorbeelden van bewaartips op verpakkingen van zeer bederfbare producten: "Instructies voor diepvriezen: invriezen op de dag van de aankoop en consumeren binnen de maand. Na ontdooien niet opnieuw invriezen."

Logo van een thermometer -2� +4�C

"Koel bewaren op temperatuur tussen -2�C en +4�C"

Basisrichtlijn

Richtlijn 2000/13/EG van het Europees Parlement en de Raad van 20 maart 2000 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der lidstaten inzake etikettering en presentatie van levensmiddelen alsmede de daarvoor gemaakte reclame, http://europa.eu/scadplus/leg/nl/lvb/l21090.htm.

Email :
Paswoord :
Schrijf u in en krijg toegang tot alle informatie van het OIVO !
Paswoord vergeten? Klik hier.
Abonneer u op de newsletter van Leefmilieu Brussel
:
:



Additieven
Voeding
Biologische voeding
Allergieverwekkende stoffen
Eerlijke handel
Ge�ntegreerde teelt
Verpakkingsafval
Mineraalwater
Milieu
Koelkasten
Verspilling
Seizoensgroenten
GGO's
Pesticiden
Verkooppunten voor bioproducten
Voedingsproducten bereiden
Voedingsproducten bewaren
Lokale producten
Overbevissing
Voedingsproducten vervoeren
Voedingswaarde


Een natuurlijk en supereffici�nt vaatwasproduct is gemakkelijk te vinden!

Juist - Fout


 
     
Ontdek onze RSS-diensten en Podcasts.
Hoe werkt het? Inschrijven op de diensten

 
 
Het Brusselse Observatorium voor Duurzame Consumptie is een partnerschap tussen het OIVO en Leefmilieu Brussel, gesteund door de minister van Leefmilieu, Energie en Waterbeleid.
  Bruxelles-EnvironnementRégione de Bruxelles CapitaleCrioc - Votre centre de recherche et informations des organisations de consommateurs