De voedselveiligheid hangt af van alle actoren in het circuit: van de landbouwer tot de consument. Onder andere door de reglementering na te leven, zorgt de voedingsindustrie voor een veilige voedselbevoorrading voor de consumenten.
Eenmaal het product gekocht is, is het aan de consument om het zo te behandelen en op te slaan dat veranderingen, besmettingen en de ontwikkeling van schadelijke bacteri�n vermeden worden. Jammer genoeg is het onmogelijk om schadelijke bacteri�n en smetstoffen die voedselinfecties en -vergiftigingen veroorzaken te ruiken, te zien of zelfs te proeven.
Daarom is het belangrijk dat mensen de bewaarvoorschriften begrijpen en naleven welke de etikettering op de voedingswaren verstrekt om een goede bewaring te waarborgen en verspilling te voorkomen.
Bijvoorbeeld: de diepgevroren producten laatst kopen, ze in een thermisch ge�soleerde tas stoppen, ze zo snel mogelijk in de diepvriezer leggen... helpt om de koudeketen niet te onderbreken. Als dat wel gebeurt, kan het aanleiding geven tot vroegtijdig bederf van de voedingsmiddelen, tot risico's voor de gezondheid van de consument en tot onnodig afval.
Wetgeving
De algemene Richtlijn 2000/13 beveelt de aanduiding van bewaarvoorschriften aan en verplicht dat zelfs voor de zeer bederfbare voedingsproducten. Deze vermeldingen kunnen verstrekt worden op initiatief van de producent, in de vorm en het formaat die hij kiest.
Voorbeelden van bewaartips op verpakkingen van zeer bederfbare producten:
"Instructies voor diepvriezen: invriezen op de dag van de aankoop en consumeren binnen de maand. Na ontdooien niet opnieuw invriezen."
Logo van een thermometer -2� +4�C
"Koel bewaren op temperatuur tussen -2�C en +4�C"
Basisrichtlijn
Richtlijn 2000/13/EG van het Europees Parlement en de Raad van 20 maart 2000 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der lidstaten inzake etikettering en presentatie van levensmiddelen alsmede de daarvoor gemaakte reclame,
http://europa.eu/scadplus/leg/nl/lvb/l21090.htm. |