Indien mogelijk moet vis nog op de dag van de aankoop gegeten worden. Als de vis zeer vers is, kan hij diepgevroren worden. Om een goed resultaat te bekomen, let u op het volgende:
- Als dat nog niet gebeurd is, moet u de vis van de ingewanden ontdoen, ontbenen en goed wassen. Verwijder de kop als u niet denkt die te gebruiken.
- De vis kan in zijn geheel diepgevroren worden of in moten of filets gesneden worden, naar gelang van het gebruik dat u er wilt van maken. Vergeet dat de invriestijd langer wordt naarmate de stukken groter zijn. U kunt dus best de dikte van de moten beperken tot 4 of 5 cm.
- Verpak de vis in plastic zakjes die u goed sluit om elk contact met andere voedingsproducten en elke besmetting te vermijden.
- De magere vissen (zoals kabeljauw, pollak) kunnen 4 tot 8 maanden bewaard worden; de vette vissen (zoals zalm, paling) bewaren 2 tot 4 maanden lang.
- Net zoals voor de andere diepgevroren voedingsproducten moet de temperatuur altijd gelijk zijn aan of lager liggen dan -18�C.
Opdat de vis al zijn kwaliteiten zou behouden, moet hij op een correcte manier ontdooid worden.
- Laat de vis in geen geval ontdooien op een warme plaats (op een radiator, bijvoorbeeld) want dan zal hoogstwaarschijnlijk het uitzicht veranderen, aroma verloren gaan, smaak en voedingswaarde tenietgedaan worden.
- Ontdooi de vis in het onderste gedeelte van de koelkast. Als u het ontdooiingsproces wil versnellen, kunt u de vis in koud water leggen, op voorwaarde dat de verpakking lucht- en waterdicht sluit.
- Eenmaal ontdooid moet de vis zo snel mogelijk opgegeten worden. Hij mag zeker nooit opnieuw ingevroren worden!!
Het is niet altijd nodig om de diepgevroren vis te ontdooien: kleine of dunne vissen (zoals tong, schol, barbeel) kunnen worden gefrituurd, gegrild of gebakken zonder ze vooraf te ontdooien. Om vis te koken in gekruide bouillon moet hij evenmin ontdooid worden.
Gerookte zalm: vandaag de dag wordt deze vis minder sterk gerookt en gezouten dan vroeger. Daarom blijft de gerookte vis een vers product dat met veel zorg bewaard en bereid moet worden.
Vis en zeevruchten kunnen maximum twee dagen bewaard worden in de koelkast. Les ze op een bord en dek ze zorgvuldig af met een voedingsfolie.
Let erop dat de vis bereid wordt in goede hygi�nische en propere omstandigheden. Wat citroensap toevoegen voor de bereiding geeft aande vis een subtiele smaak, maar helpt ook de visgeur tegen te gaan die zich anders in de koelkast kan verspreiden.
|