Groenten goed bewaren
Volgens thema Voeding         Gepubliceerd : 13/03/2006
Categorie: Artikel

Als ze niet koel bewaard worden, verliezen verse stukken fruit hun vitaminen en verschrompelen ze. Om de vitaminen van groenten maximaal te behouden, bewaart u ze koel en beschut tegen licht. De meeste groenten mogen in de koelkast gelegd worden. Maar aubergines, pepers en tomaten bewaren beter op een iets hogere temperatuur.

Groenten kunnen worden bewaard tot er uiterlijke tekenen van bederf (schimmel, rotte plekken, geur...) merkbaar worden.

Aardappelen moeten bewaard worden in het duister, droog en op een koele temperatuur (maar niet lager dan 8�C).

De meeste groenten mogen ingevroren worden. De bewaartijd van de thuis ingevroren groenten bedraagt 10-12 maanden.

De salades en bladgroenten die in de open lucht bewaard worden, drogen heel snel uit. Meer nog: hun smaak verandert. Om een groente vers te houden, moet u ze niet-gewassen in een plastic zak in de groentenlade onder in de koelkast stoppen. Meng geen verschillende groenten in dezelfde zak. Pel en was de groenten pas vlak voor u ze klaarmaakt. Laat ze niet doorweekt worden in het water.

De vruchtgroenten (tomaat, peper, aubergine, komkommer, courgette, ma�s) moeten bewaard worden buiten de koelkast. Ze ondergaan immers een kwaliteitsafname op een temperatuur onder 10�C.

Een tomaat kan in een zo lage temperatuur zelfs helemaal haar smaak verliezen.

Aardappelen bewaren niet lang op kamertemperatuur. Bewaar ze beschut tegen licht, indien mogelijk in een koele kelder. Als ze lang aan licht worden blootgesteld, worden de aardappelen groen en ongeschikt voor consumptie. Als u de aardappelen niet koel kunt opbergen, leg ze dan in de groentenlade in de koelkast.

Uien en look moeten bewaard worden op een koele plaats, die droog en goed verlucht is (niet in de koelkast). De opbergkorven die speciaal daarvoor bestaan, zijn perfect en laten luchtcirculatie toe.

De bereide groenten

Vermijd indien mogelijk groenten vooraf te pareren en te snijden. Gaat dat niet, volg dan deze tips om ze zo goed mogelijk te bewaren: Besprenkel gepelde wortelgroenten met een beetje citroensap en bewaar ze in de koelkast, in voedselfolie gewikkeld. Als ze eenmaal in stukjes gesneden zijn, kunnen deze groenten gedurende ��n of twee dagen bewaard worden in een hermetisch gesloten recipi�nt van plastic of in plastic folie.

Andere groenten (sperziebonen bijvoorbeeld) en salades moet u zorgvuldig wassen en laten afdruppen en in de koelkast in een plastic zak bewaren.

Schil de aardappelen, stop ze in een plastic zak, pers de lucht uit de zak en sluit hem af, en bewaar hem in de koelkast.

Aangesneden uien kunnen ��n � twee dagen bewaard worden in de koelkast, afgedekt met plastic folie of in een hermetisch sluitende plastic doos. Versneden uien moeten onmiddellijk geconsumeerd worden.

Verse champignons verliezen gemakkelijk hun smaak en moeten snel (bij voorkeur dezelfde dag) geconsumeerd worden.

Bewaar de champignons op een verse en verluchte plaats. Stop ze niet in een gesloten plastic zak, want dan zouden ze snel kwaliteit verliezen. Champignons die onafgedekt in de kelder bewaard worden, zullen hun versheid langer behouden.

Gedroogde champignons zijn niet aan te raden: ze zijn misschien wel praktisch, maar hun smaak en uitzicht zijn niet te vergelijken met het originele product. Bovendien bevatten ze soms bacteri�n en residu's van pesticiden. Als u ervan eet (in saus of in een omelet), spoel ze dan met veel water af nadat ze werden gerehydrateerd.

Email :
Paswoord :
Schrijf u in en krijg toegang tot alle informatie van het OIVO !
Paswoord vergeten? Klik hier.
Abonneer u op de newsletter van Leefmilieu Brussel
:
:



Additieven
Voeding
Biologische voeding
Allergieverwekkende stoffen
Eerlijke handel
Ge�ntegreerde teelt
Verpakkingsafval
Mineraalwater
Milieu
Koelkasten
Verspilling
Seizoensgroenten
GGO's
Pesticiden
Verkooppunten voor bioproducten
Voedingsproducten bereiden
Voedingsproducten bewaren
Lokale producten
Overbevissing
Voedingsproducten vervoeren
Voedingswaarde


Milieuvriendelijk de was doen is gemakkelijk!

Juist - Fout


 
     
Ontdek onze RSS-diensten en Podcasts.
Hoe werkt het? Inschrijven op de diensten

 
 
Het Brusselse Observatorium voor Duurzame Consumptie is een partnerschap tussen het OIVO en Leefmilieu Brussel, gesteund door de minister van Leefmilieu, Energie en Waterbeleid.
  Bruxelles-EnvironnementRégione de Bruxelles CapitaleCrioc - Votre centre de recherche et informations des organisations de consommateurs