De bewaartijd van fruit en bessen is afhankelijk van de versheid en de rijpheid op het moment van de aankoop.
Groenten kunnen worden bewaard tot er uiterlijke tekenen van bederf (schimmel, rotte plekken, geur...) merkbaar worden.
Als ze niet koel bewaard worden, verliezen verse stukken fruit hun vitaminen en verschrompelen ze.
- Bessen en steenvruchten moeten snel gegeten worden.
- Citrusvruchten kunnen gedurende enkele tijd koel bewaard worden in de koelkast, en moeten gescheiden van de andere voedingsproducten opgeslagen worden.
- Bewaar nooit bananen in de koelkast! Dat remt het rijpingsproces af en beschadigt de vruchten. Beschadigde bananen kunnen maar korte tijd meer bewaard worden en moeten snel geconsumeerd worden.
- Als u bananen enkele dagen wilt bewaren, koopt u ze best als ze nog groen zijn aan de uiteinden.
- Om de vitaminen van groenten en fruit maximaal te bewaren, houdt u ze koel en beschut tegen licht. De meeste soorten mogen in de koelkast: alleen bananen niet. Aubergines, pepers en tomaten bewaren beter op een iets hogere temperatuur. Fruit mag op kamertemperatuur bewaard worden, maar als een vrucht eenmaal rijp is, zal ze snel beschimmelen en bederven. Rijp fruit in de koelkast plaatsen remt het bederf af. De meeste fruitsoorten mogen diepgevroren worden. De bewaartijd van thuis ingevroren fruit bedraagt 6 tot 12 maanden, naar gelang van de soort fruit.
|