Brood goed bewaren
Volgens thema Voeding         Gepubliceerd : 13/03/2006
Categorie: Artikel

De bewaartijd van brood is afhankelijk van eenieders smaak en van de broodvari�teit.

Bewaar het brood op een droge plaats, in de oorspronkelijke verpakking of in een brooddoos; nooit in een plastic zak, want dan zou het brood sponsachtig worden en beginnen beschimmelen. Niet-gesneden brood kan goed koel bewaard worden, gewikkeld in een katoenen doek.

Gesneden brood droogt sneller uit dan niet gesneden brood.

Kleine broodjes drogen sneller uit dan de grote broden.

Volkorenbrood bewaart langer dan wit brood.

De speciale broden met gist, zoals roggebrood, kunnen tot vier weken lang bewaard worden.

In principe kan stokbrood moeilijk bewaard worden. Het droogt snel uit als het in contact komt met lucht. Het zal langer bewaard kunnen worden als het in een doek gewikkeld en voor tocht beschut wordt. Een restje stokbrood mag ook diepgevroren worden.

Om een stokbrood weer vers(er) te maken, volstaat het om het brood een beetje te bevochtigen en enkele ogenblikken in een op 200�C voorverwarmde oven te plaatsen. Maar na die behandeling moet het absoluut binnen de twee uren opgegeten worden want daarna wordt het werkelijk heel hard.

Gooi geen oud brood weg: het kan uitstekend dienen voor vieruurtje en voor desserts in de vorm van "verloren brood" en broodpudding.

Product Kamertemperatuur Koelkast Diepvriezer
Beignets met cr�mevulling Niet 3-4 dagen Niet
Geglazuurde beignets en taarten 1-2 dagen 5-7 dagen 1 maand
Beschuiten, bakkerij & zelfgebakken 2-3 weken 2 maanden 8-12 dagen
Kaastaart Niet 7 dagen 2-3 maanden
Schuimtaart 1-2 dagen 5-7 dagen 2 maanden
Taarten met vulling en glazuur Niet 1-2 dagen 1 maand
Evenveeltje 3-4 dagen 5-7 dagen 2 maanden
Muffins, danoises 1-2 dagen 7 dagen 2 maanden
Winkelbrood 2-4 dagen 7-14 dagen 1-3 dagen
Pitabrood 2-4 dagen 4-7 dagen 1-2 dagen
Kleine broodjes 3-4 dagen 7 dagen 2 maanden
Pompoentaarten Niet 3-4 dagen 1-2 maanden
Cr�metaarten Niet 7 dagen Niet
Fruittaarten 1-2 dagen 7 dagen 6 maanden

Email :
Paswoord :
Schrijf u in en krijg toegang tot alle informatie van het OIVO !
Paswoord vergeten? Klik hier.
Abonneer u op de newsletter van Leefmilieu Brussel
:
:



Additieven
Voeding
Biologische voeding
Allergieverwekkende stoffen
Eerlijke handel
Ge�ntegreerde teelt
Verpakkingsafval
Mineraalwater
Milieu
Koelkasten
Verspilling
Seizoensgroenten
GGO's
Pesticiden
Verkooppunten voor bioproducten
Voedingsproducten bereiden
Voedingsproducten bewaren
Lokale producten
Overbevissing
Voedingsproducten vervoeren
Voedingswaarde


Een seizoenskalender van de vissen en zeevruchten gebruiken helpt om een verantwoord consumptiegedrag aan te nemen.

Juist - Fout


 
     
Ontdek onze RSS-diensten en Podcasts.
Hoe werkt het? Inschrijven op de diensten

 
 
Het Brusselse Observatorium voor Duurzame Consumptie is een partnerschap tussen het OIVO en Leefmilieu Brussel, gesteund door de minister van Leefmilieu, Energie en Waterbeleid.
  Bruxelles-EnvironnementRégione de Bruxelles CapitaleCrioc - Votre centre de recherche et informations des organisations de consommateurs