Vlees bewaren
Vers vlees moet in de koelkast bewaard worden en zo snel mogelijk gegeten worden. Alle vleessoorten zijn een ideaal milieu voor de ontwikkeling van bacteri�n en worden snel "beschadigd". De bewaartijd is afhankelijk van de omstandigheden waarin het dier geteeld werd, van de hygi�ne bij het slachten en van de opslagmethode. Vlees van eerste keuze bevat weinig water en bewaart daardoor langer. Over het algemeen moet vlees binnen de 2-3 dagen na aankoop en altijd v��r de vervaldatum opgegeten worden. Die termijnen worden korter als de producten versneden of vermalen worden.
Rauw vlees moet opgeslagen worden in het koudste compartiment van de koelkast.
Er moet lucht kunnen circuleren rond het te bewaren vlees, tenzij het vacu�m verpakt is.
Vermalen vlees, worstvlees, gevogelte en ontdooid vlees bewaart maximum 24 uren in de koelkast.
Plakjes, kalfslapjes, braadvlees en ragout bewaren maximum twee dagen in de koelkast.
Hoe kan de bewaartijd van het vlees verlengd worden?
Om de bewaartijd te verlengen, moet u aan de slager vragen om uw kalfs- of rundvlees vacu�m te verpakken.
Om vlees langer in de koelkast te kunnen bewaren, bestaat er een gemakkelijke methode, nl. het vlees marineren in olie. Om minder olie te gebruiken, kunt u best een plastic zak gebruiken. U stopt het vlees in de zak, stopt die zak eventueel in een recipi�nt, giet olie in de zak tot het vlees helemaal ondergedompeld is en sluit de zak. Zo gemarineerd kan het vlees twee tot drie dagen langer bewaard worden in de koelkast.
Het feit dat u het vlees hebt laten "schrikken" (op hoge temperatuur) zorgt ook voor ��n � twee dagen meer bewaartijd. Vlees dat doorbraden is, kan ��n � twee dagen bewaard worden in de koelkast, bij voorkeur in een luchtdicht recipi�nt.
Vlees dat gemarineerd is in een mengeling van azijn, wijn en kruiden, kan tot ��n week lang bewaard worden. Stop het vlees in een plastic zak, stop die zak in een recipi�nt, dompel het vlees onder in marinade en sluit de zak.
Gebraden kip moet koel bewaard en binnen de 48 uren gegeten worden. Als gebraden kip opnieuw opgewarmd wordt, moet de temperatuur meer dan 70�C bedragen gedurende minstens 15 minuten.
Fijne vleeswaren bewaren
De rauwe gepekelde producten zoals gedroogd vlees, rauwe ham, rauw spek enz. kunnen gedurende meerdere maanden koel bewaard worden (op ongeveer 10�C). Ook in vacu�m verpakkingen worden deze producten in de koelkast bewaard.
De gekookte gezouten producten zoals gekookte ham worden slechts enkele dagen in de koelkast bewaard. Gekookte ham in plakjes moet zeer snel geconsumeerd worden. Gepasteuriseerde en vacu�m verpakte gekookte ham kan een drietal weken bewaard worden.
De gerookte fijne vleeswaren, zoals cervelaatworst of Weense worstjes, mogen niet langer dan drie dagen bewaard worden in de koelkast. Vacu�m verpakt wordt hun bewaartijd verlengd tot een tiental dagen.
De niet-gerookte fijne vleeswaren, zoals kalfsbraadworstjes, chipolata's of witte pensen, bederven sneller dan de gerookte producten. Ze kunnen ongeveer twee dagen bewaard worden in de koelkast of zelfs vijf dagen goed blijven als ze vacu�m verpakt zijn.
De rauwe fijne vleeswaren met lange bewaartijd, zoals salami, kunnen meerdere weken op kamertemperatuur (18�C) bewaard worden als ze heel gelaten worden. Hang de salami op in een koele en goed verluchte ruimte, vermijdt dat ze onderling in contact komen en scherm ze af tegen vliegen. Als ze eenmaal aangesneden zijn, moeten ze snel helemaal opgegeten worden.
De fijne vleeswaren met gekookt vlees, zoals bloedworst, leverworst, hoofdvlees of p�t�s worden in de koelkast bewaard en moeten snel gegeten worden.
|