Recepten om etensresten toch nog te gebruiken
Volgens thema Voeding         Gepubliceerd : 21/04/2006
Categorie: Artikel

Voedsel weggooien is zonde, zeker aangezien vele producten zoals oud brood, gekookte aardappelen en groentenrestjes nog gebruikt kunnen worden in andere gerechten. Hieronder vindt u iedere week een nieuw recept gemaakt met restjes. Maak er gebruik van en gooi uw restjes niet zomaar in de vuilnisbak. Hebt u zelf nog een leuk idee voor een recept: stuur het ons ([email protected]) op en vindt uw culinaire creatie terug als recept van de week.

Index

Kaasfondue (twee personen)
Pat� van oud brood (4 personen)
Gewonnen brood deluxe
Spaanse Tortilla van restjes
Puree der overgebleven aardappelen
Opgebakken aardappeltjes
Provencaalse Ratatouille
Belgische stoverschotpot (le pot Belge)
ei
Groentenbouillon met spirelli
Slasoep met korstjes
Pizza special
Bodding
Kip-en-groenten-salade



Kaasfondue (twee personen)

Ingredi�nten

  • Verschillende restjes zachte kazen (eventueel aangevuld met Emmentaler of Gruy�re). Gebruik geen harde kazen. Deze smelten vaak niet zo goed.
  • 1 groot glas witte wijn.
  • 1 teentje knoflook.
  • 1 Frans brood.

Bereiding

Kruimel de verschillende kazen fijn en pers de knoflook.
Verwarm de wijn en de knoflook in een steelpannetje en voeg op een zacht vuurtje onder constant roeren de kaas toe.
Wanneer de kaas gesmolten is, kan je de saus naar eigen smaak indikken met behulp van ma�zena.
Dompel stukjes Frans brood in de kaasfondue en laat het smullen beginnen.

Om te vermijden dat de kaasfondue stolt, kan je best enkele theelichtjes onder je steelpannetje plaatsen.

Serveer met Frans brood, ajuintjes, augurkjes en gerookte hesp.

index

Pat� van oud brood (4 personen)

Ingredi�nten

  • 400 g ontkorst volkorenbrood
  • 1/4 liter water
  • 1 eetlepel plantaardige bouillonkorrels
  • 2 uien
  • 1 theelepel currypoeder
  • 2 eetlepels boter
  • Tomatenpassata of geplette tomaten uit blik (100 gram)
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eieren
  • 2 theelepel mosterd
  • 1 tl venkelzaad
  • 1tl tijm
  • 1tl rozemarijn
  • 3 eetlepels gehakt selderijblad
  • 3 augurken

Bereiding

Kruimel het brood en giet de warme bouillon over de broodkruimels.
Voeg de geperste look toe aan het mengsel.
Fruit de ui glazig in boter en voeg er currypoeder aan toe.
Klop de eieren los en snij de augurkjes.
Meng vervolgens alle ingredi�nten tot een homogene massa.
Vet een ovenschaal in en leg de laurierblaadjes op de bodem.
Plaats het mengsel in de ingevette ovenschaal.
Zet de oven 45 minuten op 180�C.
Zet een kommetje water in de oven zodat de pat� niet uitdroogt.
Prik met een vork in de pat� om te zien of hij gaar is.
Indien de binnenkant van de pat� niet meer vochtig is, neem je hem uit de oven. Laat een kwartiertje afkoelen en draai vervolgens de ovenschaal om.

Smakelijk

index

Gewonnen brood deluxe

Ingredi�nten

  • 1 oud Frans brood
  • 1 bakje grote aardbeien
  • 6 eetlepels platte kaas
  • 1 eetlepel gehakte basilicum
  • 5 eetlepels suiker
  • 2 eierdooiers
  • 2 dl melk

Bereiding

Snij het Frans brood in dunne plakken.
Meng melk, eierdooiers en 3 eetlepels suiker.
Dompel het Frans brood in het mengsel.
Neem de plakken Frans brood uit het mengsel en bak ze in een pan.
Wanneer de plakken bijna gaar zijn, voeg je de aardbeien toe.
Laat nog enkele minuten opwarmen.
Voeg 2 eetlepels suiker toe aan de platte kaas.
Serveer de aardbeien en broodplakken met de platte kaas.

Smakelijk

index

Spaanse Tortilla van restjes

Ingredi�nten (4personen)

  • 6eieren
  • 3 kleine aardappelen
  • 2 teentje look
  • 1 kleine ajuin
  • Peper en zout
  • Restjes naar keuze: ham, hesp, kaas, tomaat, champignons, courgette, aubergine, paprika...

Bereiding

Snij de aardappelen in dunne plakjes en kook ze gaar in een beetje water.
Fruit de ajuin glazig.
Voeg knoflook en andere groenten toe in zeer dunne plakjes.
Laat het mengsel gaar worden.
Klop het eieren los.
Voeg de aardappelen en de ham/hesp toe aan het groentenmengsel.
Tenslotte voegt u de eieren toe en werkt u af met kaas.
Kruid met peper en zout.
Niet meer roeren en laten bakken tot de eieren gaar zijn.

Smakelijk

Dit recept kan worden klaargemaakt in vele variaties. De enige essenti�le onderdelen zijn eieren, aardappelen, look en ajuin. De rest kan naar keuze worden toegevoegd. Ook reeds gekookte groenten kunnen hierin worden verwerkt. Kortom het ideale recept om van uw groenten, kaas en vlees restjes af te geraken.

index

Puree der overgebleven aardappelen

Ingredi�nten

  • De overgebleven aardappels
  • Groente naar keuze: wortelen, groene kool, knolselder,...
  • Boter of melk naar keuze
  • Peper en zout

Bereiding

Kook de geselecteerde groente en voeg de overgebleven aardappelen toe.
Voeg naar eigen smaak melk/boter en peper en zout toe.

Smakelijk

Het gebruik maken van restjes van de vorige dag moet niet altijd moeilijk zijn. Vaak zijn de meest eenvoudige recepten en idee�n de beste.

index

Opgebakken aardappeltjes

Ingredi�nten

  • Overgebleven aardappels van de dag ervoor
  • Ajuin
  • Look
  • Spekreepjes
  • Rozemarijn
  • Enkele eetlepels olijfolie
  • Peper en zout

Bereiding

Snipper de ajuin zeer fijn en pers de look.
Snij de gekookte aardappelen in dunne schijfjes.
Bak de spekreepje in de olijfolie. Wanneer de spekreepjes gaar zijn, voeg je de aardappelen, ajuin en look toe.
Kruid met peper, ajuin en rozemarijn.
Laat een vijftal minuten goed doorbakken.
Serveer met groenten en/of een stukje vlees.

Smakelijk

Sommige personen hebben graag dat de aardappelen een krokant korstje krijgen. Hiervoor moet u de aardappelen gewoon iets langer laten bakken.

index

Provencaalse Ratatouille

Ingredi�nten

  • Groentenrestjes: vooral de volgende groenten zijn geschikt zijn tomaat, champignons, courgette, paprika, aubergine, boontjes...
  • Vleesrestjes (kip, spekjes, worstjes stoofvlees, lamsvlees,...)
  • Ajuin
  • Look
  • Proven�aalse kruidenmengelingen

Bereiding

Fruit de ajuin en de look glazig.
Voeg eventuele rauwe vleesoverschotjes toe.
Wanneer het vlees gebakken is, voeg je een beetje water toe (om aanbranden te vermijden) en de rauwe groentenoverschotten.
Kruid met peper, zout en Proven�aalse kruidenmengeling.
Laat vervolgens alles goed gaar worden onder een gesloten deksel.
Als alle groenten gaar zijn, voeg je de reeds gekookte/gebakken vlees en groenten restjes toe.
Laat nog 5 minuten goed doorkoken.
Serveer met pasta of aardappelen.

Smakelijk

U kunt dit gerecht ook gerust klaarmaken zonder vleesrestjes of simpelweg een stukje vlees naar keuze toevoegen. Door de verschillende groenten die voor dit gerecht kunnen worden gebruikt zijn de combinaties bijna eindeloos.

index

Belgische stoverschotpot (le pot Belge)

Ingredi�nten

  • Ajuin
  • Overschot van groenten: vooral de volgende groenten zijn hiervoor goed
  • geschikt: alle koolsoorten (behalve rode kool), wortelen, spruiten, rapen, pastinaak, champignons, bonen,...
  • Spekreepjes of stoofvlees (niet noodzakelijk)
  • 2-3 Aardappelen (ook deze kunnen restjes zijn van de vorige dagen)
  • Peper en zout
  • 2-3 Laurierblaadjes

Bereiding

Snij de ajuin in grove partjes en schil de aardappelen

Fruit de ui glazig en bak vervolgens de rauwe vleesrestjes. Voeg een beetje water toe (om aanbranden te vermijden). Voeg de rauwe groenten en de ongekookte aardappelen toe. Kruid met peper, zout en enkele laurierblaadjes. Laat stoven tot de groenten gaar zijn. Voeg vervolgens reeds gekookte groentenrestjes en aardappelen toe. Laat nog 5 minuten verder opwarmen en klaar is kees.

Smakelijk

Dit recept kan gerust zonder vlees worden klaargemaakt. Door de verschillende groenten die voor dit gerecht kunnen worden gebruikt zijn de combinaties bijna eindeloos.

index

Het ei

Ingredi�nten

  • Een kakelende kip
  • Keukenrestjes

Bereiding

Geef de groentenrestjes aan de kakelende kip.
Ga de volgende dag kijken in het nest van de kip.
De groentenrestjes zijn nu miraculeus getransformeerd in een vers ei.

Smakelijk

index

Groentenbouillon met spirelli

Ingredi�nten

  • Stengels van broccoli en bloemkool
  • Selderblaadjes
  • Overschotten van (soep)groenten
  • Restjes van rauwkost (enkel indien ze niet gemengd zijn geweest met sauzen). Ideaal hiervoor zijn tomaat, wortel, paprika
  • Restjes van spirelli (of andere pasta)
  • 2 ajuinen
  • Enkele eetlepels olijfolie
  • Peper en zout
  • Laurierblad

Bereiding

Snipper alle groenten behalve de stengel van de broccoli.
Fruit de ui glazig in een beetje olijfolie en voeg vervolgens enkele liters water toe.
Gooi alle groenten in de pot en kruid met peper, zout en laurierblad.
Laat gedurende een uurtje doorkoken.
Haal de broccolistengel uit de soep.
Voeg tenslotte de overschot van de pasta toe.

Smakelijk

Liefhebbers kunnen de soep eerst mixen alvorens ze op te dienen.

index

Slasoep met korstjes

Ingredi�nten

  • 3 eetlepels room
  • 1 krop sla
  • 2 eetlepels bloem
  • Enkele sneden oud brood
  • 1 bouillonblokje
  • 2 eetlepels boter
  • Peper en zout
  • Nootmuskaat

Bereiding

Frituur of rooster het oud brood. Snij het brood in blokjes.

Snij de sla in repen.
Doe de boter, bloem en het bouillonblokje in 0.4l water.
Breng al roerend aan de kook. Voeg de sla toe en laat 2 minuten koken.
Voeg de room tot pureer alles tot een glad mengsel.
Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Dien op samen met de korstjes.

Smakelijk

Dit receptje is ideaal de dag na een barbecue of een feestje. Meestal blijft er immers een massa sla over die kan gebruikt worden voor het maken van deze lekkere soep.

index

Pizza special

Ingredi�nten

  • Pizzadeeg (kant en klaar)
  • 1 blik tomaten
  • 2 teentje look
  • 1 kleine ajuin
  • Peper en zout
  • Laurierblad
  • Basilicum en oregano
  • Restjes van kaas, ham, hesp en groenten

Bereiding

Fruit de ui en de knoflook glazig.
Voeg het blik tomaten toe. Kruid met peper, zout en laurierblad.
Laat gedurende een 15-tal minuten inkoken.
Vet de ovenschaal in en rol de deeg er over uit.
Bestrijk het deeg met de tomatensaus. Opgelet. Leg de tomatensaus niet te dik. Overschot hiervan kan je altijd invriezen en de volgende keer opnieuw gebruiken.
Garneer de pizza naar keuze.
Kruid met basilicum en oregano.
Schuif in de oven gedurende 10 � 15 minuten op 180�C.

Smakelijk

Dit recept is bijzonder geschikt voor kinderen. Spreid een pizzabodem uit over een grote ovenplaat en laat ze hun eigen pizza garneren.

index

Bodding

Ingredi�nten

  • 250 gr oud (wit) brood
  • Rozijnen
  • Chocolade
  • Speculaas
  • Appel
  • 3 eieren
  • 1/2 liter melk
  • 120 gr suiker
  • Kaneel

Bereiding

Het oude brood eerst in kleine stukjes breken.
Overgiet met lauwe melk waarin de suiker is opgelost.
Mix alles fijn of plet met een vork.
Vermeng met stukjes chocolade, rozijnen, verbrokkelde speculaas en fijngesneden appel. Al deze ingredi�nten kunnen naar keuze worden toegevoegd of weggelaten.
Meng tenslotte het geheel met drie eieren.
Kruid met kaneel indien gewenst.
Doe alles in een ovenschaal en zet ongeveer 45 minuten in de oven op 180�C.
De bodding is gaar wanneer er niets meer aan je vork kleeft nadat je erin geprikt hebt.

Smakelijk

index

Kip-en-groenten-salade

Ingredi�nten

  • Ice berg slade
  • Wortelen
  • Brocoli
  • Restjes van gebakken kip
  • Dressing

Bereiding

Was de groenten en snij ze fijn.
Garneer de gesneden groenten met de kip en overgiet met dressing.

Smakelijk

index

Email :
Paswoord :
Schrijf u in en krijg toegang tot alle informatie van het OIVO !
Paswoord vergeten? Klik hier.
Abonneer u op de newsletter van Leefmilieu Brussel
:
:



Additieven
Voeding
Biologische voeding
Allergieverwekkende stoffen
Eerlijke handel
Ge�ntegreerde teelt
Verpakkingsafval
Mineraalwater
Milieu
Koelkasten
Verspilling
Seizoensgroenten
GGO's
Pesticiden
Verkooppunten voor bioproducten
Voedingsproducten bereiden
Voedingsproducten bewaren
Lokale producten
Overbevissing
Voedingsproducten vervoeren
Voedingswaarde


Het tijdstip waarop voedingsproducten geconsumeerd worden bepaalt de gewichttoename

Juist - Fout


 
     
Ontdek onze RSS-diensten en Podcasts.
Hoe werkt het? Inschrijven op de diensten

 
 
Het Brusselse Observatorium voor Duurzame Consumptie is een partnerschap tussen het OIVO en Leefmilieu Brussel, gesteund door de minister van Leefmilieu, Energie en Waterbeleid.
  Bruxelles-EnvironnementRégione de Bruxelles CapitaleCrioc - Votre centre de recherche et informations des organisations de consommateurs