De zuivelproducten (yoghurt, melk, zure room, room, melkdesserts of kaas) moeten in de koelkast bewaard worden en de houdbaarheidsdatum mag niet overschreden worden.
Gepasteuriseerde melk moet bewaard worden overeenkomstig de voorschriften op het etiket. Als de verpakking nog niet open geweest is, kan de melk tot ��n � twee dagen na de aangegeven houdbaarheidsdatum op de verpakking bewaard worden. Als de verpakking eenmaal open geweest is, kan de melk niet meer bewaard worden en moet hij binnen de 24 uren geconsumeerd worden.
UHT-melk, waaruit alle kiemen verwijderd zijn door opwarming tot een zeer hoge temperatuur, heeft een bewaartijd van 10-12 weken op kamertemperatuur (cf. aangeduide vervaldatum). Na opening van de verpakking kan de UHT-melk nog 5 � 7 dagen bewaard worden in de koelkast.
UHT-room moet bewaard worden in de koelkast. De voedingsproducten met patisseriecr�me moeten bewaard worden in de koelkast en binnen de 24 uren geconsumeerd worden.
Alle verse kazen (cottage cheese, mascarpone, mozzarella,...) moeten snel geconsumeerd worden. De kazen moeten in de koelkast bewaard worden en de houdbaarheidsdatum mag niet overschreden worden.
Kaas met extra harde korst, met harde korst en met halfharde korst moet koel en in het duister bewaard worden. Bewaar de kaas altijd in zijn oorspronkelijke verpakking. Als hij in goede omstandigheden opgeslagen wordt, kan kaas met harde korst tot drie weken lang bewaard worden.
Zachtkorstige, niet-gerijpte kaas mag op kamertemperatuur bewaard worden. De rijpingsgraad van een kleine kaas met zachte korst kan bepaald worden door met een vinger in het midden van de kaas te drukken. Hoe zachter de kaas, hoe rijper hij is. Bewaring in de koelkast vertraagt of stopt zelfs het rijpingsproces.
Eieren die in de koelkast bewaard worden, moeten uit hun doos van plastic of karton gehaald worden. Dit is noodzakelijk om een optimale koeling te bereiken aangezien de verpakking voor een bepaalde isolatie zorgt.
IJsjes en sorbets in de diepvriezer kunnen gedurende meerdere maanden bewaard worden. |