Maaltijden bereiden: zo help je het milieu
Volgens thema Voeding         Gepubliceerd : 13/03/2006
Categorie: Artikel

Koken is voor sommige mensen een hobby en voor andere een korvee. Het milieu kan jammer genoeg niet kiezen en wordt altijd belast door het bereiden van voeding. Net zoals we er niet bij stilstaan waar voedingsproducten vandaan komen en welke weg ze afleggen alvorens op ons bord te belanden, besteden we geen aandacht aan de energie die we in de keuken opsouperen. Gasfornuizen, (microgolf)ovens en andere toestellen om een lekkere maaltijd te prepareren, verbruiken veel energie. Zoals ondertussen haast iedereen weet, springen we best zuinig om met energie. Vandaar dat ook bij de bereiding van voeding een aantal tips van pas kunnen komen om energie te sparen.

Als je een milieuvriendelijk fornuis wilt installeren, kies je het best voor een gasfornuis. Dit is vaak een beetje duurder bij installatie, maar bespaart je jaarlijks ongeveer 50�. De reden hiervoor is relatief eenvoudig. Bij een gasfornuis wordt de fossiele brandstof (het gas) rechtstreeks omgezet in warmte. Op een elektrische kookplaat wordt de fossiele brandstof eerst omgezet in elektriciteit en daarna van elektriciteit in warmte. Hierdoor gaat 30 tot 60% van de energie verloren. Ook voor de echte "chefs" hebben gasfornuizen een voordeel: de warmtetoevoer stopt immers onmiddellijk wanneer je het vuur uit zet. Bij elektrische fornuizen is dit niet het geval en blijft het fornuis nog een tijdje nawarmen.

Wil je nog milieuvriendelijker koken, dan moet je overschakelen op een inductiefornuis. Dit zijn de energiezuinigste fornuizen die momenteel op de markt te vinden zijn. Nadeel van dit systeem is dat je eveneens je potten en pannen moet vervangen en dat het systeem redelijk duur is bij plaatsing. Maar je energiefactuur en het milieu zullen je zeer dankbaar zijn.

Daarnaast kan je veel energie besparen door te koken met een deksel op je pot. Een goed deksel bespaart immers 60-70% van de energie. Daarnaast kost het ook meer energie naarmate je meer water gebruikt. Kook dus zeker geen 3 aardappelen in 2 liter water. Kook je op een elektrisch fornuis, dan kun je altijd het vuur enkele minuten voor het einde al afzetten. Het vuur blijft nog een tijdje warm zodat je aardappelen rustig kunnen doorkoken.

Nadat er gekookt is, moet er spijtig genoeg ook worden afgewassen. Hiervoor bestaan een reeks van hulpmiddelen die wel praktisch zijn maar ook veel water en energie gebruiken. De gemiddelde vaatwasser gebruikt 15 l water en een beetje meer dan 1 kWh elektriciteit per afwasbeurt. Je kan dus maar beter zuinig omspringen met je vaatwasser. Laad hem daarom altijd helemaal vol. Het toestel verbruikt altijd evenveel, of het nu volgeladen is of niet. Probeer daarnaast eens de eco-stand van je vaatwasser en stel de temperatuur in op maximaal 60�C. Allemaal kleine tips die een groot verschil kunnen maken.

Ook kleine keukentoestellen verbruiken energie. Denk maar aan citruspersen, blikopeners en groentenhakkers. Deze toestellen zijn vaak onhandig, moeilijk af te wassen en nemen veel plaats in. Waarom schakel je daarom niet gewoon over op een klassieke blikopener of fruitpers. Veel energiezuiniger en makkelijker.

Je ziet dat kleine dingen vaak al grote verschillen kunnen maken. Dus doe gewoon lekker mee en word een duurzame consument.

Email :
Paswoord :
Schrijf u in en krijg toegang tot alle informatie van het OIVO !
Paswoord vergeten? Klik hier.
Abonneer u op de newsletter van Leefmilieu Brussel
:
:



Additieven
Voeding
Biologische voeding
Allergieverwekkende stoffen
Eerlijke handel
Ge�ntegreerde teelt
Verpakkingsafval
Mineraalwater
Milieu
Koelkasten
Verspilling
Seizoensgroenten
GGO's
Pesticiden
Verkooppunten voor bioproducten
Voedingsproducten bereiden
Voedingsproducten bewaren
Lokale producten
Overbevissing
Voedingsproducten vervoeren
Voedingswaarde


Een gemiddeld Brussels gezin gooit jaarlijks 30kg voedingsproducten in de vuilbak zonder ze te consumeren

Juist - Fout


 
     
Ontdek onze RSS-diensten en Podcasts.
Hoe werkt het? Inschrijven op de diensten

 
 
Het Brusselse Observatorium voor Duurzame Consumptie is een partnerschap tussen het OIVO en Leefmilieu Brussel, gesteund door de minister van Leefmilieu, Energie en Waterbeleid.
  Bruxelles-EnvironnementRégione de Bruxelles CapitaleCrioc - Votre centre de recherche et informations des organisations de consommateurs