In de koelkast: elk voedingsproduct heeft zijn plaats.
Volgens thema Voeding         Gepubliceerd : 13/03/2006
Categorie: Artikel

Het is uitermate belangrijk de temperatuurzones in de koelkast te kennen om de voedingsproducten te kunnen bewaren op de gepaste temperatuur en zo hun aantasting door bacteri�n te vermijden. Bovendien mogen bepaalde producten niet naast elkaar geplaatst worden omdat er kruisbesmettingen mogelijk zijn, onder andere tussen bereide en rauwe producten. Bijvoorbeeld: rauw vlees, gevogelte en vis moet onderaan in de koelkast gelegd worden en de bereide producten moeten in de hogere gedeelten van de koelkast komen.

De temperatuurzones worden soms toegelicht in de gebruiksaanwijzing van het apparaat. Als dat niet zo is, kan de temperatuur van de verschillende compartimenten van de koelkast gecontroleerd worden door er gedurende enkele uren een glas water met daarin een thermometer in te plaatsen.

Aangezien de thermostaten niet de mogelijkheid bieden om de temperatuur in de apparaten te kennen, wordt het plaatsen van een thermometer in de koelkast aangeraden.

Wat moet in welke zone geplaatst worden?

  • Gematigde zone (6-10�C): eieren, melk, boter, verse groenten en fruit, dranken, sauzen, aangebroken vruchtensappen, geraspte kaas
  • Koele zone (4-6�C): zuivelproducten, verse kazen, bereide groenten en fruit, zelfbereide schotels
  • Koude zone (<4�C): vlees, gevogelte, vis, fijne vleeswaren, room, desserts op basis van melk, verpakte salades, vers fruitsap, schotels klaargemaakt door traiteur, producten die aan het ontdooien zijn.
  • Variabele zone (deur): drank,...

Opmerking: de "freezer" is geen diepvriezer. De temperatuur bedraagt er tussen -12 en +2�C. De bewaartijd van de producten in de freezer is bijgevolg zeer beperkt en afhankelijk van het aantal sterren dat op de koelkast aangegeven staat (��n ster = 1 � 2 weken; twee sterren = 2 maanden).

De koelkast schoonmaken

Waak over de goede hygi�ne in uw koelkast: ontdooi regelmatig en maak hem regelmatig schoon, zoals voorgeschreven in de gebruiksaanwijzing.

Elke koelkast moet ��nmaal of tweemaal per maand schoongemaakt worden. De ommanteling en de uitneembare delen worden afgewassen met lauw water met daarin een beetje afwasdetergent of nog beter wat zuiveringszout (1 soeplepel met 2 liter water).

Het koelelement achterin het apparaat moet regelmatig ontstoft worden. De opvangbakken voor het ontdooiingswater moeten leeg en proper gehouden worden. Laat het diepvriesvak regelmatig ontdooien (en laat de ijslaag zeker nooit dikker dan 5 mm worden). Bij langdurige afwezigheid moet de koelkast worden leeggemaakt, worden schoongemaakt en met de deur open worden achtergelaten om de ontwikkeling van schimmels en bacteri�n te vermijden.

Al deze tips helpen om de ontwikkeling van bacteri�n �n de te hoog oplopende energie-uitgaven binnen de perken te houden.

Email :
Paswoord :
Schrijf u in en krijg toegang tot alle informatie van het OIVO !
Paswoord vergeten? Klik hier.
Abonneer u op de newsletter van Leefmilieu Brussel
:
:



Additieven
Voeding
Biologische voeding
Allergieverwekkende stoffen
Eerlijke handel
Ge�ntegreerde teelt
Verpakkingsafval
Mineraalwater
Milieu
Koelkasten
Verspilling
Seizoensgroenten
GGO's
Pesticiden
Verkooppunten voor bioproducten
Voedingsproducten bereiden
Voedingsproducten bewaren
Lokale producten
Overbevissing
Voedingsproducten vervoeren
Voedingswaarde


Lieveheersbeestjes voeden zich met pollen en nectar

Juist - Fout


 
     
Ontdek onze RSS-diensten en Podcasts.
Hoe werkt het? Inschrijven op de diensten

 
 
Het Brusselse Observatorium voor Duurzame Consumptie is een partnerschap tussen het OIVO en Leefmilieu Brussel, gesteund door de minister van Leefmilieu, Energie en Waterbeleid.
  Bruxelles-EnvironnementRégione de Bruxelles CapitaleCrioc - Votre centre de recherche et informations des organisations de consommateurs