Seizoensgroenten en fruit
Volgens thema Voeding         Gepubliceerd : 01/03/2007
Categorie: Dossier

Groenten en fruit die buiten het seizoen gekocht worden of die niet groeien op onze breedtegraad, komen over het algemeen van ver en/of worden gekweekt in serres, wat veel energie verbruikt en vaak meer landbouwproducten (meststoffen, fytosanitaire producten,...) vereist. Kiezen voor seizoensgroenten en -fruit die lokaal geteeld zijn, helpt dus om de milieu-impact van hun consumptie terug te schroeven. Bovendien zijn groenten en fruit minder duur als ze tijdens hun kweekseizoen gekocht worden.

Groenten zoals komkommers en courgetten, die in de winter in de supermarktuitstalling liggen, werden geteeld in serres of over een lange afstand - vaak per vliegtuig - vervoerd. Een krop sla oogsten uit een serre in de winter, vergt een hoeveelheid energie die overeenkomt met de energie die gehaald kan worden uit ��n liter stookolie.

Enkele voorbeelden van goede praktijken: appelen eten in januari, wachten tot de maand mei alvorens aardbeien te eten, wachten tot in de zomer om tomaten te eten (die beter smaken) en wachten tot medio augustus op kersen.

"Aardbeien eten in de winter: ziedaar een luxe die behoorlijk onschadelijk lijkt op het eerste gezicht. Maar die buitentijdse aardbeien zijn geteeld in Andalusi�, waar de gronden niet geschikt zijn voor zulke teelten en onwaarschijnlijke hoeveelheden waterbevloeiing vereisen. In totaal gaat 70% van ons waterverbruik naar de landbouw, 10% naar het huishouden en 20% naar de industrie."

Volgens een rapport van het "Internationale vakblad Food Policy" zijn de biologische landbouwproducten kostbaar, maar de consument respecteert het milieu meer door voedsel te kopen dat in nabijgelegen gebieden geproduceerd werd. Dat rapport pleit voor een meer lokale productie en consumptie. Jules Pretty van de universiteit van Essex en Tim Lang van de City universiteit hebben berekend dat het vervoer van voedingsproducten over lange afstanden schadelijker is voor het milieu dan de niet-biologische landbouw op zich. Vandaar hun advies om niet enkel producten uit het Verenigd Koninkrijk te kopen, maar ook voedsel uit eigen streek. De auteurs geven nog mee dat de bestaande labels niet toelaten om dit soort keuzes te maken. Voor elke etappe van de levenscyclus van het voedingsproduct werd een milieukost berekend. Daarin zijn inbegrepen: de externe kosten zoals schade aan het milieu en aan de weginfrastructuur. Als de voeding geproduceerd en gekocht wordt binnen een straal van 20 kilometer, dan dalen de milieu- en infrastructuurkosten met een factor 10.

Onze groenten en fruitkalender.

Volledig dossier 'Lokaal en seizoensgebonden fruit en groenten' in pdf.

Andere groenten- en fruitkalenders kan je terugvinden op de volgende websites:

Mooie Belgische kalenders per groenten- en fruitsoort:

http://www.fermweb.be
http://www.ecolife.be/new2/downloads/gv_voeding.pdf.

Groenten en fruit per maand gerangschikt met bijbehorende receptjes:

http://www.smulrecepten.nl/groente_fruit_kalender.html.

Email :
Paswoord :
Schrijf u in en krijg toegang tot alle informatie van het OIVO !
Paswoord vergeten? Klik hier.
Abonneer u op de newsletter van Leefmilieu Brussel
:
:



Additieven
Voeding
Biologische voeding
Allergieverwekkende stoffen
Eerlijke handel
Ge�ntegreerde teelt
Verpakkingsafval
Mineraalwater
Milieu
Koelkasten
Verspilling
Seizoensgroenten
GGO's
Pesticiden
Verkooppunten voor bioproducten
Voedingsproducten bereiden
Voedingsproducten bewaren
Lokale producten
Overbevissing
Voedingsproducten vervoeren
Voedingswaarde


Milieuvriendelijk de was doen is gemakkelijk!

Juist - Fout


 
     
Ontdek onze RSS-diensten en Podcasts.
Hoe werkt het? Inschrijven op de diensten

 
 
Het Brusselse Observatorium voor Duurzame Consumptie is een partnerschap tussen het OIVO en Leefmilieu Brussel, gesteund door de minister van Leefmilieu, Energie en Waterbeleid.
  Bruxelles-EnvironnementRégione de Bruxelles CapitaleCrioc - Votre centre de recherche et informations des organisations de consommateurs