Gezond eten voor een goede gezondheid
Volgens thema Voeding         Gepubliceerd : 14/03/2006
Categorie: Artikel

In het Europa van vandaag houden zes van de zeven belangrijkste risicofactoren voor vroegtijdig overlijden (hoge bloeddruk, cholesterol, body mass index, onvoldoende consumptie van groenten en fruit, te weinig bewegen, te grote alcoholconsumptie) verband met de manier waarop we eten, drinken en ons ontspannen. Een evenwichtig dieet gekoppeld aan regelmatig bewegen in een leven zonder tabak zijn even zovele belangrijke factoren voor het bevorderen en instandhouden van een goede gezondheid.

De analyse van de resultaten van de nationale gezondheidsenqu�te 2001 wijst op zorgwekkende evoluties. 44% van de volwassen Belgische bevolking - ��n man op twee, ��n vrouw op drie - lijdt bijvoorbeeld aan overgewicht en 11% zijn zwaarlijvig. De hart- en vaataandoeningen, de levensstijlgebonden kankers en diabetes van het type II zijn de belangrijkste kwalen van deze tijd. Bij de kinderen is de toestand ook helemaal niet briljant te noemen: er zijn gevallen van vetdiabetes die de kop opsteken, 23% van de kinderen zijn te dik en bij 7% van hen hebben last van zwaarlijvigheid.

De International Obesity Task Force (IOTF), een panel van experts opgericht door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), schat dat de ziekten die met zwaarlijvigheid verband houden 2 � 8% van de gezondheidsuitgaven opsouperen.

Het zou natuurlijk te gemakkelijk zijn om alle schuld daarvoor op de voedingsindustrie af te schuiven, maar het kan zeker ook geen kwaad om eens de vraag te stellen hoeveel haar aandeel precies bedraagt. De voeding is een keuze die tegelijk persoonlijk en cultureel ge�nspireerd is. In dat opzicht dragen de consument, de gezinnen, de school, de overheid en de producenten allemaal een (deel van de) verantwoordelijkheid.

Anderzijds is beweren dat de industrie geen enkele schuld treft aangezien de consument toch de vrije keuze heeft en dat het zittende leven eerder dan de voeding aan de basis ligt van deze epidemie, ook al te cynisch of na�ef.

Een recente OIVO-studie over "Gezondheidsclaims" heeft het cynisme en de valse engelachtigheid bevestigd van bepaalde producenten die (nog altijd) de weldaden van de ingredi�nten van hun producten prezen, maar daarbij (vaak) vergaten om de risico's erbij te vermelden of mee te geven dat de hoeveelheid die nodig is om het betreffende effect te hebben zo groot is dat een dergelijke inname niet mogelijk is in het kader van een gevarieerd en evenwichtig dieet! Een reep chocolade mag dan al kalmerend werken, maar het blijft chocolade, een product met veel vetten en suiker, en het is bijgevolg lang niet aan te raden om er de hele dag door van te eten!

Decennia lang nam men er genoegen mee om de voedingseffecten te evalueren op basis van de telling van de ingenomen calorie�n. Maar als de caloriewaarde het enige element zou zijn dat van belang is, dan zou het volstaan om naar keuze ofwel 250 g boter of 350 g chocolade te eten om aan de totale dagelijkse behoefte (van 1.800 � 2.000 kcal) te voldoen, wat uiteraard een ernstig foute benadering zou zijn. Mensen moeten niet meer denken in termen van calorie�n, maar wel in voedingswaardedensiteit om uit producten met gelijke calorietoevoer te kunnen kiezen voor de producten die de meeste structurele voedingsstoffen (eiwitten, vitaminen, mineralen, essenti�le vetzuren...) bevatten.

Voeding die arm is aan vitaminen, minerale zouten, oligo-elementen, vetzuren... leidt tot tekorten die zich kunnen uiten in de vorm van vermoeidheid, krampen, gebrek aan eetlust, slapeloosheid, prikkelbaarheid,... Het meer zittend leven heeft gezorgd voor een lagere behoefte aan calorie�n, maar niet voor minder nood aan de vitale voedingsstoffen. Als de caloriewaarde gelijk is, is het ook beter om de voorkeur te geven aan de producten met een hoge voedingswaardedensiteit. Laten we als voorbeeld eens 200 ml halfvolle melk en 200 ml limonade vergelijken. Ze hebben hetzelfde volume en een identieke caloriewaarde (90 kcal), en ze leveren dezelfde hoeveelheid energie. Maar... de melk, die rijk is aan eiwitten, calcium en vitaminen, heeft een hoge voedingswaardedensiteit terwijl de soda, die enkel suikers bevat, vooral rijk is aan "lege calorie�n".

Er is geen enkel voedingsproduct dat alle behoeften van het menselijk organisme kan voldoen, maar elk product heeft zijn eigen welbepaald belang. Vandaar de noodzaak om gevarieerd te eten als men een goede evenwichtige voeding wil bekomen.

Email :
Paswoord :
Schrijf u in en krijg toegang tot alle informatie van het OIVO !
Paswoord vergeten? Klik hier.
Abonneer u op de newsletter van Leefmilieu Brussel
:
:



Additieven
Voeding
Biologische voeding
Allergieverwekkende stoffen
Eerlijke handel
Ge�ntegreerde teelt
Verpakkingsafval
Mineraalwater
Milieu
Koelkasten
Verspilling
Seizoensgroenten
GGO's
Pesticiden
Verkooppunten voor bioproducten
Voedingsproducten bereiden
Voedingsproducten bewaren
Lokale producten
Overbevissing
Voedingsproducten vervoeren
Voedingswaarde


Het gebruik van scheikundige producten in de tuin beperken is mogelijk.

Juist - Fout


 
     
Ontdek onze RSS-diensten en Podcasts.
Hoe werkt het? Inschrijven op de diensten

 
 
Het Brusselse Observatorium voor Duurzame Consumptie is een partnerschap tussen het OIVO en Leefmilieu Brussel, gesteund door de minister van Leefmilieu, Energie en Waterbeleid.
  Bruxelles-EnvironnementRégione de Bruxelles CapitaleCrioc - Votre centre de recherche et informations des organisations de consommateurs